Gülpınar’daki jeotermale karşı zeytin direnişinin 28. gününde sondaj firması bölgeyi terketti

Çanakkale Ayvacık’a bağlı ve organik zeytinciliğin başladığı ilk yer olan Gülpınar’da kurulmak istenen jeotermal enerji santraline karşı köylülerin başlattığı nöbetin 28’inci gününde sondaj firması araçlarını toplayıp alandan ayrıldı.

Diken’den Rıfat Doğan’ın haberine göre Pınarkale Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ, Gülpınar’da yapılması planlanan jeotermal tesisi kapsamında yedi adet sondaj arama faaliyeti için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı almıştı.

Bu karardan sonra Ramazan Bayramı’nda çalışmalara hızlı bir şekilde başlayan firma, yol ve sondaj çalışmaları için zeytin ağaçlarını kesmişti.

Köylüler, sondaj çalışması yapılacak alanda 28 gündür nöbet tutuyordu. Son olarak Çanakkale belediye başkanı ve CHP’li vekiller alanı ziyaret etmiş, konu Meclis gündemine taşınmıştı.

Nöbetin 28’inci gününde tesis projesinin sahibi Pınarkale firmasının sondaj çalışması için anlaştığı şirket, daha önce taşımaya başladığı alandaki araç ve ekipmanlarının tamamını toplayarak alandan ayrıldı.

 

Bu gelişme projenin iptali anlamına gelmese de köylülerin direnişi açısından bir kazanım olarak görülüyor.

Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği’nin açıklamasında “Gülpınar halkı zeytinliklerini yılmadan savundu ve sonuçta sondaj firması zeytinliklerden sondaj aletlerini alıp geldikleri gibi gittiler” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, sondaj firması gitse de proje sahibi şirketin halen bölgede olduğunun altı çizilerek: “Jeotermal projeleriyle zeytinliklerimiz içinde zeytin yasasına aykırı tesis kurmak isteyen zeytin ağacı katliamcısı Pınarkale şirketi yapmak istediği projeleriyle bölgede. Gülpınar halkının gösterdiği haklı mücadelesi karşısında taktiksel olarak geri çekilmiştir. Özellikle TBMM’nin tatilinin bitmesiyle yeniden gündeme alınacak zeytin yasasını değiştirilerek zeytinliklerin talana açılmasını sağlayacak olan yeni yasa teklifinin kanunlaşmasını bekleyecek ama bu arada iznini aldığı diğer sondaj alanlarında calışmalarını sürdürmeye çalışacaktır. İşte biz Gülpınar halkı olarak tam da bu aşamada uyanık olacağız ve zeytinliklerin ortasında yapılacak olan diğer sondaj noktalarına da izin vermeyeceğiz.” denildi.

 

(Diken)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hak savunucularından kent hayvanları için yarın AYM önüne çağrı

Hak savunucuları, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde sokakta yaşayan hayvanlara yönelik 'katliam yasası'nı esastan görüşme kararı alan AYM'nin önünde toplanacak.

Afrika: Zenginlerin yarattıkları iklim krizinin bedelini ödeme zamanı geldi

'Afrika, yok denecek kadar az karbon ayak izine rağmen iklim felaketlerinin ön cephesinde yer alırken, fosil yakıt endüstrisi rekor kârlar elde etmeye devam ediyor.'

Türkiye, açık denizlerin biyoçeşitliliğini korumayı amaçlayan BM anlaşmasını imzaladı

Türkiye'nin anlaşmaya taraf olması için Meclis'te onaylanması gerekiyor. Yürürlüğe girmesi için ise 60 ülkenin 2025'e kadar onayı bekleniyor.

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

[İklim Masası] Zenginlerin karbon ayak izi, tahminlerden çok daha yüksek

Zenginlerin karbon ayak izi, toplumun kalanı tarafından olduğundan çok daha düşük tahmin ediliyor. Eşitsizliğe dair farkındalığı artırmak en zenginlerin iklim politikalarına desteği artırabilir.

EN ÇOK OKUNANLAR