İklim KriziManşet

Grönland’da Çinli madencilik firmasının demir cevheri rezervi lisansına iptal

0
Danimarka Krallığı‘na bağlı Grönland özerk yönetimi, Çinli bir maden şirketinin başkent Nuuk yakınlarındaki bir demir cevheri yatağına ilişkin lisansını iptal etti. Yapılan açıklamada, yargının Çinli şirketlerin kaynak zengini Arktik‘te tutunma girişimlerine darbe indirdiği ifade edildi. 

Çinli kömür ve demir cevheri ithalatçısı General Nice, 2015 yılında iflas eden önceki sahibi London Mining‘in yerini alarak Isua maden projesinin kontrolünü devralmıştı.

General Nice, iklim değişikliğine bağlı olarak su yollarının açılması ve bunun da Arktik adasının geniş maden kaynaklarına erişim sağlaması nedeniyle uluslararası ilgiyi çeken Grönland’daki mineralleri kullanma hakkına sahip olan ilk Çinli firmaydı.

Şirket ayrıca kararlaştırılan garanti ödemelerini de yapamadı.

Reuters‘in aktardığına göre, Grönland Hükümeti, firmaya verilen ruhsatın sahadaki hareketsizlik nedeniyle geri çekildiğini ve saha resmi olarak geri verildikten sonra yeni ilgilenen şirketlere sunulacağını da açıkladı.

Grönland yönetimi: Çevreye duyarlı madencilik desteklenecek

Grönland Kaynaklar Bakanı Naaja Nathanielsen, “Bir lisans sahibinin mutabık kalınan sürelere defalarca uymamasını kabul edemeyiz” dedi. Hükümet ayrıca şirketten tüm jeolojik verilerin iade edilmesini, kalan 1,5 milyon Danimarka kronunun ödenmesini ve madencilik alanının temizlenmesini de talep etti.

General Nice, 2016 yılında Danimarka’dan Grönland’da terk edilmiş bir donanma istasyonu da satın almaya çalışmıştı ancak Kopenhag, güvenlik endişeleri nedeniyle teklifi kabul etmemişti.

İşletme ruhsatını 2013 yılında alan London Mining, projeyi inşa etmek için yaklaşık başlangıçta iki bin Çinli çalıştıracağı madenden Çin’e yılda yaklaşık 15 milyon mt demir cevheri tedarik etmeyi planlıyordu. Ancak yeterli finansmanı sağlayamadı.

Uranyum madeninin açılmasına karşı Grönland halkının protestoları yönetim üzerinde etkili oldu.

Geçen nisan ayında seçilen Grönland özerk yönetimi çevreye duyarlı madenciliği desteklediğini söyledi. Hükümet bu yıl uranyum madenciliğini yasaklayarak, kısmen Çinli bir şirkete ait olan, dünyanın en büyük nadir toprak yataklarından biri olan Kuannersuit madeninin gelişimini de durdurmuştu.

2018’de de bir Çin devlet bankasının ve devlete ait bir inşaat şirketinin adada iki havaalanını finanse etme ve inşa etme teklifini Grönland yönetimince reddedilmişti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.