Grönland eriyor: Bir haftada 40 milyar ton buz yok oldu

Yüzeyinin yaklaşık yüzde 80’i buzla kaplı Grönland’da, buzların erime hızı insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle arttı.

Dünyanın en büyük adası olan ve yüzeyinin yaklaşık yüzde 80’i buzla kaplı Grönland’da, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle erime hızlandı. Adadaki buz tabakasını izleyen Polar Portal, son iki gün içinde yaklaşık 17 milyar ton buzun eridiğini açıkladı.

Eriyen buz 170 bin kilometrekarelik ABD’nin Florida eyaletini 10 santimetre yüksekliğinde su ile kaplayabilecek düzeye ulaşırken 2019 yılında bir gün içerisindeki 11 milyar ton buzun erimesi rekoruna yaklaşıldığı bildirildi.

‘Erime mevsimi’

Danimarka’ya bağlı özerk bir ada olan Grönland’da her yıl hazirandan ağustosa kadar geçen süre “erime mevsimi” olarak adlandırılıyor.

Danimarka Meteoroloji Enstitüsü (DMI) ise yayımladığı verilerde kuzey yarımküredeki en büyük buz kütlesi olan Grönland’ın sadece geçtiğimiz çarşamba günü 8,5 milyar tondan fazla buz kaybettiğini ortaya koydu.

Yapılan açıklamaya göre çarşamba gününden bu yana 40 milyar tondan fazla, haziran başından bu yana ise 100 milyar tondan fazla buz eridi.

Fotoğraf: Shutterstock

Erime hızı artıyor

BBC’nin yaptığı derlemeye göre, ada tarihindeki en büyük erime 2019 yılında gerçekleşti. 530 milyar tondan fazla buzun eridiği 2019’da 30 Temmuz günü 11 milyar tondan fazla buz erimiş, bu bir gün içerisinde eriyen en fazla miktar olarak kayda geçmişti.

Geçtiğimiz günlerde 14 bin bilim insanının yayımladığı iklim acil durum raporunda ise, Grönland ve Antarktika’nın buz seviyelerinde rekor düzeyde düşüş görüldüğü ve 15 yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 30 daha hızlı eridiği bildirilmişti.

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR