GündemGünün ManşetiManşetSivil ToplumUncategorized

Greta’dan otizm çağrısı: Farklılıklarımızı kucaklıyoruz

0

Bugün Dünya Otizm Farkındalık Günü. ‘İklim Değişikliğine Karşı Okul Grevi’ eyleminin yaratıcısı İsveçli Greta Thunberg, facebook hesabından bir mesaj yayımladı. Otizmin bir hediye olmayıp çoğu kişi için bitmeyen  bir mücadele olduğunu kaydeden Thunberg,  “Ama teşhisim olmasaydı, asla okul grevini başlatmazdım. Çünkü o zaman herkes gibi olurdum” dedi. Thunberg mesajında, toplumların değişmesine ve ezber bozan düşüncelere sahip insanlara olan ihtiyacı vurguladı.

Greta Thunberg’in mesajı şöyle:

Bugün #Otizm Farkındalık Günü. Bu spektrumda olmaktan gurur duyuyorum.

Ve hayır, otizm (DEHB, EKG, Tourette, OKB, ODD vb.) bir “hediye” değildir. Çoğu kişi için okullara, iş yerlerine ve zorbalara karşı sonsuz bir mücadeledir. Ancak doğru koşullar altında, doğru ayarlamalar yapıldığında bir süper güç olabilir.

Depresyon, yabancılaşma, kaygı ve rahatsızlıklardan ben de payımı aldım. Ama teşhisim olmasaydı, asla okul grevini başlatmazdım. Çünkü o zaman herkes gibi olurdum.

Toplumlarımızın değişmesine ve ezber bozan düşüncelere sahip insanlara ihtiyacımız var ve birbirimize bakmaya başlamamız gerekiyor. Ve farklılıklarımızı kucaklıyoruz. #aspiepower #autism

Bu akşam ışıklar otizm için yanacak

Dünyanın pek çok ülkesinde yapılacak etkinliklerle birlikte Türkiye’de de Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısıyla ‘Otizme Mavi Işık Yak’ kampanyası gerçekleştirilecek. Bu akşam Boğaz Köprüsü ve Galata Kulesi başta olmak üzere, İzmir Saat Kulesi, Masal Şato, Diyarbakır’da Surlar, Amasya Kalesi gibi birçok yapı mavi ışıkla aydınlanacak.

Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, kampanyanın farkındalık yaratacağını belirtti;  #otizmemaviışıkyak etiketiyle herkesi paylaşım yapmaya davet etti.

59’da 1

Gelişimsel bir farklılık olan otizm, 1985 yılında her 2500 çocuktan 1’inde teşhis edilirken, bugün doğan her 59 çocuktan 1’inin otizm riski ile dünyaya geldiği belirtiliyor. 0-19 yaş grubundaki  434 bin otizmliden eğitime erişebilenlerin sayısı ise sadece 30 bin. Türkiye’de de yaklaşık 1 milyon 580 bin otizmli birey olduğu tahmin ediliyor.

Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi erken tanı ile yoğun ve sürekli özel eğitim. Erken tanı ve doğru bir eğitim ile çocukların yarısında otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabiliyor.

Planlar rafta kaldı

Ancak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2 yıl önce açıkladığı Otizm Eylem Planı’nda herhangi bir ilerleme kaydedilmedi. Otizmli bireyler ve ailelerinin yaşam kalitelerini arttırmak amacıyla düzenlenen eylem planının bir an önce uygulanmasını isteyen aileler tepkili. Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED) tarafından yapılan açıklamada, “Bizler sadece belli tarihlerde hatırlanmak istemiyoruz. İçi boş farkındalık çalışmalarından yorulduk. Zaman hızla geçerken bizden sonra çocuklarımıza ne olacağı sorusu sürekli içimizi kemiriyor. Bu ülkenin vatandaşları olarak çocuklarımızın ve bizim hayatımızda sözde değil özde fark yaracak uygulamaların hayata geçmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.