İklim KriziManşet

Greta Thunberg’den dünya liderlerine: Beğenin ya da beğenmeyin dünya uyanıyor

0

BM İklim Eylem Zirvesi’nin açılışında söz alan iklim aktivisti Thunberg, etkili konuşmasıyla dünya liderlerinden hesap sordu: Eğer bizi başarısızlığa uğratmayı seçerseniz, sizi asla affetmeyeceğimizi söylüyorum. Bundan kurtulmanıza izin vermeyeceğiz. Tam burada, tam şu an çizgiyi çizdiğimiz yer. Dünya uyanıyor. Ve değişmek istiyor, beğenin ya da beğenmeyin

ABD‘nin New York şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu’nun ilk günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres‘in başkanlık ettiği İklim Eylem Zirvesi’nin açılışıyla başladı. Dünya liderlerine seslenen Guterres, “2050 yılına kadar müzakere etme zamanı değil, karbon salınımını 2050’ye kadar sıfıra indirmek için harekete geçme zamanı” ifadelerini kullandı. Guterres‘in konuşmasının hemen ardından, başlattığı okul grevi küresel çapta yayılan iklim aktivisti Greta Thunberg, sert mesajlar içeren etkili konuşmasına başladı.

Thunberg’in konuşmasının tamamı şöyle:

“Bütün bunlar yanlış. Ben burada dikiliyor olmamalıydım. Okyanusun öteki tarafındaki okuluma dönmüş olmalıydım. Yine de hepiniz benden umut bekliyorsunuz? Hangi yüzle?

Boş sözlerinizle benim hayallerimi ve çocukluğumu çaldınız. Ama buna rağmen şanslılardanım. İnsanlar acı çekiyor. İnsanlar ölüyor. Bütün ekosistem çöküyor. Kitlesel bir yok oluşun başlangıcındayız. Ve bütün konuştuğunuz para ve ekonomik büyüme masalları. Nasıl cüret edersiniz?

Anladığınızı söylüyorsunuz ama…

Bilim 30 yıldan fazla süredir kristal kadar net. Hala yüzünüzü çevirmeye ve hala politikalarınız ve çözümler hiçbir yere varmazken yeteri kadarını yaptığınızı söylemeye nasıl cüret edersiniz? Bugünkü emisyon seviyeleriyle, kalan CO2 bütçemiz 8.5 seneden önce tükenecek. Bizi duyduğunuzu ve aciliyeti anladığınızı söylüyorsunuz. Ama ne kadar üzgün ve kızgın olsam da buna inanmak istemiyorum. Çünkü durumu tam olarak anladıysanız ve buna karşın harekete geçmemeye devam ediyorsanız, bu sizi şeytani yapar. Ve ben buna inanmayı reddediyorum.

‘Yüzde 50 şansı kabul edemeyiz’

Emisyonları 10 yılda yarı yarıya azaltma fikri, bize sadece 1.5 derece sınırı ve insan kontrolünün ötesinde geri dönüşü olmayan zincirleme reaksiyonları başlatma konusunda yarı yarıya şans veriyor. Belki %50 şans sizin için kabul edilebilir. Ancak bu rakamlar, dönüşü olmayan noktaları, çoğu beslenme döngüsünü, toksik hava kirliliği altında saklanan ısınmayı içermiyor.

Ayrıca ben ve benim çocuklarımın jenerasyonu, henüz yolun başında olan teknolojilerle sizin emisyonlarınıza bulanmış milyarlarca ton havayı emmesine güveniyorlar. Biz bu %50 riski kabul edemeyiz -sonuçlarını birlikte yaşamak zorundayız.

‘Gelecek nesillerin gözleri üzerinizde’

Hükümetlerarası İklim Değişimi paneli verilerine göre 1.5C derecelik sıcaklık artışının altında kalma şansının %67 olması için, 1 Ocak 2018’deyken, dünya capinda 420 gigatonluk karbondioksit salımı hakkı kalmıştı. O rakam simdiden 350 gigatonun altına düştü.Bugünkü emisyon seviyeleriyle, kalan CO2 bütçesinin tsekiz buçuk yıldan daha az bir sürede tamamen tükeneceğini tahmin ediyoruz.

Bugün bu rakamlara uygun olarak sunulan hiçbir çözüm veya plan yeterli olmayacak. Çünkü bu rakamlar çok rahatsız edici. Ve siz hala bunu söyleyecek kadar olgun değilsiniz. Bizi hayal kırıklığına uğratıyorsunuz. Fakat gençler ihanetinizi anlamaya başladı. Gelecek nesillerin gözleri sizin üzerinizde.

Eğer bizi başarısızlığa uğratmayı seçerseniz, sizi asla affetmeyeceğimizi söylüyorum. Bundan kurtulmanıza izin vermeyeceğiz. Tam burada, tam şu an çizgiyi çizdiğimiz yer. Dünya uyanıyor. Ve değişmek istiyor, beğenin ya da beğenmeyin.”

Trump ‘sürprizi’

​ İklim değişikliği konusuna şüpheyle baktıkları bilinen ABD Başkanı Donald Trump ve Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun iklim oturumuna katılması beklenmiyordu.

Ancak iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan her yasayı iptal eden ve Paris İklim Anlaşması’ndan çekilen Trump’ın genç aktivistlerin konuşmalarından sonra bazı liderler konuşmaya başladıklarında Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile birlikte salona girerek izleyicilerin arasına oturduğu görüldü. Trump Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin konuşmalarını dinledi.

Greta Thunberg’in, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçişindeki bakışı ise sosyal medyada en çok konuşulan görüntü oldu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.