İklim KriziManşet

Greta Thunberg ve iklim aktivistleri Beyaz Saray önünde

0

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne katılmak için New York’a giden İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, yüzlerce destekçisiyle bu haftaki iklim grevini Beyaz Saray önünde gerçekleştirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi’ne katılmak için Avrupa’dan yola çıkıp sıfır karbondioksit salınımlı yelkenliyle Atlantik Okyanusu‘nu geçerek New York‘a ulaşan İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, iklim grevini Beyaz Saray önünde sürdürdü.

Küresel iklim krizine karşı başlattığı ve her cuma düzenlediği  ”Fridays For Future” (Gelecek İçin Cumalar) eylemini, New York’tan sonra başkent Washington‘da devam ettiren Thunberg’e öğrenci ve aktivistlerden oluşan yüzlerce kişi katıldı.

‘Asla pes etmeyin’

Başlattığı eylemle dünyada çok sayıda gence ilham veren Thunberg, çevreyi kirletenlere karşı baskıyı sürdürme çağrısı yaptığı konuşmasında “Asla pes etmeyin” dedi. Eyleme katılanlara teşekkür eden Thunberg “Buraya geldiğiniz için hepinizle gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

16 yaşındaki aktivist Washington’da yaklaşık bir hafta daha kalacak ancak ABD Başkanı Donald Trump yönetiminden kimseyle görüşmeyecek. Amerikan NPR radyosuna konuşan Thunberg “Bilimi kabul etmek istemeyenlerle görüşmek istemiyorum” demişti.

Küresel iklim krizinin gerçekliğini açıktan sorgulayan Trump, ülkesini Paris İklim Anlaşması‘ndan çekme niyetini duyurmuştu. Trump ABD’deki fosil yakıt üretimini artırma yönünde politikalar da izliyor.

Uluslararası Af Örgütü’nden ödül

Uluslararası Af Örgütü bugün en önemli ödülü olan Vicdan Elçisi Ödülü‘nü genç aktiviste verecek. Thunberg ayrıca 18 Eylül’de de Demokratlar’ın davetiyle ABD Kongresi‘nde bir konuşma yapacak.

New York’ta gerçekleşecek BM İklim Eylem Zirvesi’nden önce, 20 Eylül’de de ‘Üçüncü Küresel İklim Grevi’ yapılacak. New York kenti yöneticileri iklim grevini desteklediğini duyurmuştu. Gösterilere kentteki 1700 okulda okuyan öğrencilerin katılması bekleniyor.

Thunberg’in 23 Eylül’deki BM İklim Eylem Zirvesi’nde de konuşma yapması bekleniyor. Greta Thunberg, dünya liderlerine önümüzdeki 10 yıl içinde karbon emisyonlarını yüzde 45 oranında düşürme ve 2050 itibarıyla da net sıfır emisyon hedefini benimseme çağrısı yapıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.