COP27Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

Greta Thunberg COP27’ye katılmayacak: Zirve, ‘yeşil yıkama’ için bir fırsat olarak kullanılıyor

0
Fotoğraf: Justin Tallis /AFP

İsveçli ünlü iklim aktivisti Greta Thunberg, son kitabı İklim Kitabı (The Climate Book)’nın Londra’daki lansmanında bir soru-cevap sırasında, 6 Kasım’da Mısır’da başlayacak BM İklim Sözleşmesi 27’inci Taraflar Konferansı’na (COP27) katılmayacağını açıkladı ve bunun birçok sebebi olduğunu söyledi.

“COP’lar esasen, liderler ve iktidardaki insanlar tarafından birçok farklı yeşil yıkama yöntemini kullanarak dikkat çekmek için bir fırsat olarak kullanılıyor” diyen Thunberg, bu yıl sivil tolpum için alanın da çok kısıtlı olduğunu sözlerine ekledi.

Thunberg  daha önce de Mısır’daki  “düşünce suçluları” ile dayanışma için tweetler atmıştı.

19 yaşındaki aktivist, COP konferanslarının “aslında tüm sistemi değiştirmeyi amaçlamadığını”, bunun yerine kademeli bir ilerlemeyi teşvik ettiğini de belirtti:

“Haliyle de COP’lar gerçekten işe yaramıyor, tabii onları harekete geçmek için bir fırsat olarak kullanmadıkça.”

‣ Afrikalı genç aktivistler Mısır’da düzenenlenecek COP27 görüşmelerine katılmak için mücadele ediyor
‣ [COP27] Geri sayım başladı: Önemi ne, ne bekleniyor?

Greta Thunberg ile birlikte iklim grevi

Statükoda “sert değişikliklerin” zamanının geldiğini söyleyerek daha fazla insanın iklim aktivizmine katılması çağrısında bulunan Thunberg,  “Bir şeyleri değiştirmek için herkese ihtiyacımız var – milyarlarca eylemciye ihtiyacımız var” dedi.

Perşembe günü yayımlanan İklim Kitabı’na ekonomist Thomas Piketty, Dünya Sağlık Örgütü başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, yazar Naomi Klein gibi çok sayıda uzman katkı verdi.

Thunberg’in kitap için aldığı telif hakları, kendi adını taşıyan vakfına gidecek ve buradan, çevre sorunları üzerinde çalışan kurumlara dağıtılacak.

 

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.