İklim KriziManşet

Greta Thunberg BM Zirvesi’ne yelkenli tekne ile gidecek

0

İklim aktivisti Thunberg, 23 Eylül’de gerçekleşecek olan BM İklim Hareketi Zirvesi’ne gitmek için Atlantik Okyanusu’nu yelkenli tekne ile geçeceğini açıkladı.

İklim krizine katkısı yüzünden uçakla yolculuk yapmayan iklim aktivisti Greta Thunberg, 23 Eylül’de New York ve Şili’de düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler İklim Hareketi Zirvesi’ne tekneyle gideceğini açıkladı. Thunberg, Atlantik Okyanusu’nu ileri teknolojiye sahip yelkenli yarış teknesiyle geçecek.

İsveçli aktivist, rotasını Twitter üzerinden açıkladı:

“Haberler iyi! New York’ta BM İklim Değişikliği Zirvesi’ne, Santiago’da COP25’e (BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 25. Taraflar Konferansı) ve yol boyunca diğer etkinliklere katılacağım. “60 fit (18 metre) uzunluğunda yarış teknesi Malizia II ile yolculuk yapmam önerildi. Ağustos’un ortasında İngiltere’den New York’a, Atlantik Okyanusu’nda yelken açacağız. #UniteBehindTheScience.”

ABD’ye nasıl seyahat edeceğine karar vermesinin aylar sürdüğünü söyleyen Thunberg, iklim değişikliği konusuna farkındalık oluşturmak ve sera gazı salımını azaltma çabalarını hızlandırmaları için dünya liderlerine baskı yapmak üzere okuluna bir yıl ara vereceğini kaydetti. Thunberg, “Geçtiğimiz yıl milyonlarca genç, dünya liderlerini iklim ve ekolojik acil durumlara karşı uyandırmak için seslerini yükselttiler. Gelecek aylarda, New York ve Santiago, Chile’deki olaylar bu çağrıyı ne kadar dinlediklerini gösterecek”dedi: “Amerika ve dünyadaki diğer birçok genç insanla birlikte, uzun ve zorlu bir yolculuk olsa dahi orada olacağım. Seslerimizi duyuracağız. Bu bizim geleceğimiz ve en azından bu konu hakkında bir sözümüz olmalı.” 

Thunberg’in transatlantik seyahatinin yaklaşık iki hafta sürmesi bekleniyor. Greta’nın babası ve film yapımcısı Pierre Casiraghi, Greta’nın yolculuğunda ona eşlik edecek. Casiraghi, ekibin “bu zorlu yolculukta Greta’yı Atlantik’i geçirmekten gurur duyduğunu” söyledi. Yelken ekibi aynı zamanda çocuklara iklim değişikliği ve okyanus hakkında bilgi vermeyi amaçlayan ve okyanus karbondioksit miktarını ölçmeyi amaçlayan bir proje yürütmekte. Greta, “Her şeyin elimizde olduğu bir zaman penceresi hala var. Ama bu pencere hızla kapanıyor. Bu yüzden bu yolculuğu şimdi yapmaya karar verdim” dedi. 

Trump’a: Bilim insanlarını dinlemiyor

16 yaşındaki aktivist Guardian’a da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmeyeceğini de açıkladı: “Sadece zaman kaybı. Ona söyleyecek bir şeyim yok. Bilim insanlarını dinlemiyor. Benim gibi henüz eğitim hayatı devam eden bir çocuğu neden dinlesin ki?”

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.