Manşetİklim KriziYeşillerden

‘Greta Sendromu’ diyerek iklim aktivistlerini eleştiren Borrell özür diledi

0

Avrupa Birliği dışişleri sorumlusu Josep Borrell, iklim grevlerine çıkan öğrencilerin bağlılığını sorguladığı ve gençlerin aktivizmini “Greta Sendromu” olarak nitelendirdiği konuşma sebebiyle büyük eleştiri topladı. Gelen eleştirilerin ardından mesaj yayınlayan Borrell, rahatsızlık duyan herkesten özür dilediğini söyledi.

‘Bağlılıklarını sorguluyorum’

Politico‘da yer alan habere göre Çarşamba günü Brüksel’deki bir oturumda konuşan Borrell, genç iklim kampanyacısı Greta Thunberg‘e atıfta bulunarak, “Gençlerin iklim değişikliğiyle mücadeleye ciddi bir şekilde bağlı olduklarından -ki buna ‘Greta sendromu’ diyebiliriz – şüphe duymama izin verin” demişti. Gençleri eleştirmeye devam ettiği konuşmasında Borrell şu ifadeleri kullanmıştı:

Berlin’de iklim değişikliğine karşı önlemler almak isteyen gençlerin, bu tür önlemlerin onlara ne kadara mal olacağını bilip bilmediklerini bilmek isterim. Polonyalı madencilere tazminat sunmak için yaşam standartlarını düşürmek isteyip istemediklerini… Çünkü iklim değişikliğine karşı gerçekten mücadele edersek, işlerini kaybedecekler ve sübvanse edilmeleri gerekecek.

Yeşiller’den ‘kabul edilemez’ yorumu

Avrupa Parlamentosu‘ndaki Yeşiller grubu Cuma günü yaptığı açıklamada, Borrell’in yorumlarının “AB temsilcisi için kabul edilemez” olduğunu ve “gelecek hafta kendisinden tam bir açıklama isteyeceklerini” söyledi.

Thunberg Ağustos 2018 tarihinden bu yana iklim için okul grevine çıkıyor

Puigdemont: Komisyonun resmi görüşü bu mu?

Katalan eski bölge başkanı ve şimdi milletvekili olan Carles Puigdemont, Twitter’da Avrupa Komisyonu’na resmi bir mektup gönderdiğini, Borrell’in genç iklim aktivistleri hakkındaki görüşlerinin “Komisyonun konuyla ilgili resmi görüşü olup olmadığını” sorduğunu söyledi. Puigdemont ayrıca bu görüşlerin AB’nin yeni Yeşil Anlaşma planına nasıl uyduğunu sordu.

Sosyal medyadan özür

Borrell ise gelen eleştirilerin ardından Twitter üzerinden bir mesaj yayınlayarak, “iklim krizine karşı mücadele eden önemli gençlik hareketine uygunsuz referansım yüzünden rahatsız olmuş olabilecek herkesten özür dilemek istiyorum” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.