Greenpeace’ten çağrı: İklim krizi kapıyı kırdı, harekete geç

Greenpeace, Türkiye'de etkileri her geçen gün daha derinden hissedilen iklim krizine karşı karar alıcıları hızla harekete geçmeye çağırdı.

Greenpeace, karar alıcıları Türkiye’nin doğal afetler ile gündelik hayatta, evinde karşı karşıya kaldığı iklim krizi tehlikesine karşı hızla harekete geçmeye çağırdı.

Yapılan yazılı açıklamada “Çok değil bundan 20 sene önce iklim krizi, çoğunluğun sadece Kutup’larda buzulların erimesinden ve kutup ayılarının aç kalmasından ibaret sandığı bir tehdit iken bugün o günlerden ‘her şey için geç kalınmaması’ yönünde yapılan çağrıların ne yazık ki doğru olduğu görüldü” denildi.

‘Kapıyı çalarak değil kırarak girdi’

“İklim krizi evimize adeta kapıyı çalarak değil kırarak, seller, yangınlar, şiddetli dolular, kuraklıkla girdi” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada eğer hızla harekete geçilip, gerekli önlemler alınmazsa tüm bu felaketlerin sıklığının ve yoğunluğunun artmasının kaçınılmaz olacağı uyarısı yapıldı.

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 6. Değerlendirme Raporu’na atıfta bulunulan açıklamada “Bir önceki raporda olduğu gibi felaket senaryolarından tamamen kaçışın artık mümkün olmadığını ama sınırlandırmanın ancak 2030’a kadar karbon emisyonlarının yarı yarıya azaltılması; 2050’de ise net sıfır karbon emisyonu hedefi ile mümkün olabileceğinin altını çizdi” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada “Rapor yaşanan krizin insan kaynaklı olduğuna dair şüphe bırakmazken; krizle mücadelenin de ancak insan eylemlerinde yaratılacak değişiklikler ile mümkün olduğunu ortaya koydu. Raporda 1.5 derece hedefinin geçilmemesinin neredeyse imkansız olduğu ama gerekli önlemler alınırsa ısınmanın 2100’ün sonuna doğru ancak 1.4’lere çekilebileceğine dikkat çekildi” bilgileri paylaşıldı.

Neler yapılmalı?

Tüm dünya hükümetleri Paris İklim Anlaşması’nın taahhütlerini geç kalmadan yerine getirmekle yükümlü iken henüz Anlaşma’yı onaylamayan Türkiye’nin ise bu yolda atması gereken çok adım olduğu belirtilen metinde şu talepler dile getirildi:

  • Paris İklim Anlaşması vakit kaybetmeden onaylanıp yürürlüğe koymalı;
  • Kömürden çıkış takvimini belirlemeli, yeni kömür yatırımları ve fosil gaz sahası arama çalışmalarını durdurmalı; enerji dönüşümünü öncelemeli;
  • 2050’de karbon sıfır bir ülke kurgulayabilmek için şehirlerde emisyonun azaltımı ve iklim krizine adaptasyonu önceleyen stratejik eylem planları kurgulamalı;
  • Okyanus ve denizlerimizde koruma alanları oluşturmalı;
  • Doğal alanların ve biyoçeşitliliğin korunmasına öncelik vermeli;
  • Küçük çiftçiyi güçlendirilip, ekolojik tarımı desteklemeli.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR