Greenpeace’den Shell yönetimini işgal eylemi: “Arktik’te petrol aramaları durdurulmalı”

“Dünyanın en büyük petrol şirketi Shell’in başına gelen yeni CEO Slvia Borren’den katıldığı ilk yönetim kurulu toplantısında sürpriz bir açıklama geldi. Borren’in yaptığı açıklamaya göre görevi devraldıktan sonra yapacağı ilk iş Kuzey Kutbu çevresindeki duyarlı alanlarda yapılan petrol aramalarını durdurmak olacak.”

diye bir haber yapsak inanır mısınız? Tabii ki bu bir eylem haberi!

Greenpeace yöneticisi Shell'in yönetim odasında

Bu sabah 70 Greenpeace aktivisti Shell’in Lahey’deki merkezinin girişini bloke ettiler ve binaya tırmanan aktivistler gözaltına alındı. Ancak bu kez yapılan eylemin bir farkı vardı. Greenpeace Hollanda’nın yöneticisi Slyvia Borren, Shell’in yönetim kurulu odasında çektirdiği yandaki fotoğrafı basına dağıtır ve Twitter’dan paylaşırken, Shell’in yeni CEO’su olduğunu ve ilk iş olarak da Kıuzey Kutbu’ndaki petrol aramalarını durdurma kararı verdiğini açıkladı.

Greenpeace yöneticisi Borren yaptığı açıklamada “Shell kendini çevreye duyarlı bir kuruluş olarak sunuyor, oysa şirket son petrol damlasını almak için yeryüzü üzerinde baskı uygulayan riskli yatırımlar yapıyor. Shell’in yeni müdürü olarak bu tehlikeli planları durdurmaya ve milyarları güneş, rüzgar ve su enerjisine yatırmaya karar verdim” dedi.

Kendini Shell CEO'su ilan eden Greenpeace yöneticisi Borren'in Twitter sayfası

Dünyanın en büyük şirketlerinden Shell, sadece Kuzey Kutbu’nda ekosisteme zarar verecek ve iklim değişikliğini daha da şiddetlendirecek yeni petrol kuyuları açmak için yaptığı arama çalışmalarıyla değil, önceki yıllarda Nijerya’daki petrol yatırımlarıyla, yaşanan iç savaşa ve 1995’de askeri diktatörlük tarafından idam edilen Nijeryalı çevre aktivisti Ken Saro Wiva’nın ortadan kaldırılmasına katkısıyla da kara ve kanlı bir tarihe sahip.

Greenpeace geçtiğimiz günlerde eylemlerini Shell’in yeni petrol aramalarına karşı yoğunlaştırma kararı almıştı.

(Yeşil Gazete)

Ümit Şahin
Ümit Şahinhttp://umitsahin.blogspot.com/
Yeşil Gazete’de iklim değişikliği başta olmak üzere ekoloji ve yeşil politika alanlarında yazar ve editör. Halen Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nde uzman ve iklim değişikliği çalışmaları koordinatörü olarak çalışan Ümit Şahin 1991’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Halk Sağlığı doktorası yaptı, Çevre Sağlığı alanında yoğunlaştı. Çevre İçin Hekimler Derneği, Üç Ekoloji dergisi ve Yeşiller Partisi’nin kurucularındandır. Bir dönem Yeşiller Partisi Eşsözcülüğü yaptı, yeşil politika ve ekoloji üzerine seminerler düzenledi. Halen Açık Radyo’da Ömer Madra ile birlikte Açık Yeşil’i hazırlayıp sunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR