Haber HattıManşet

Greenpeace’den imza kampanyası, “Akkuyu ÇED’ine itirazımız var!”

0

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’na karşı dava açan Greenpeace Akdeniz, eksiklerle dolu rapora karşı hukuk mücadelesine herkesin katılımı için başlattığı imza kampanyasına katılım hızla artıyor.

imza.greenpeace.org/akkuyu adresinden sizin de katılabileceğiniz kampanyaya imza verenler şimdiden 220 bin kişiye yaklaşmış durumda.

8...

Greenpeace’in “Akkuyu ÇED’ine itirazımız var!” başlıklı imza kampanyası ile ilgili açıklaması şu şekilde;

“Nükleer konusundaki skandallarıyla ünlü Rosatom Şirketi, Mersin Akkuyu’da kurmayı planladığı nükleer santralin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nu 3. kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sundu ve rapor onaylandı. Greenpeace raporun iptali için dava açtı. Bu rapor reddedilmeli, çünkü…

Tüm ÇED süreci şeffaflıktan ve katılımcılıktan uzak yürütüldü. İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nda ve halkın katılımı sürecinde iletilen itirazların dikkate alınıp alınmadığı hâlâ bilinmiyor.

Herhangi bir nükleer kaza halinde; bu kaza ile ortaya çıkacak olan zararların giderilmesinden kimlerin sorumlu olacağı ve bu zararların nasıl karşılanacağına dair yeterli bilgi bulunmuyor.

Atıkların nasıl yönetileceğine dair yeterli bir çalışma bulunmuyor. Atıkların nerede tutulacağı; nasıl taşınacağı ve devamında da bu sürecin güvenliliğinin nasıl karşılanacağı konusu cevapsız bırakılmış durumda.

ÇED raporu, bu ve bunun gibi onlarca eksiklikle dolu.

Ayrıca “Türkiye’nin kalkınması ve kendi enerjisini üreten bir ülke olması için bu santrale ihtiyaç var” iddiası tamamen yanıltıcı. Hammaddesi, teklnolojisi, şirketi yerli olmayan bir nükleer santralle enerjide dışa bağımlılıktan kurtulamayız.

Nükleer kumarını oynamak istemiyorsan, sen de nükleer mücadelesinde yanımızda ol.”

(Yeşil Gazete)

More in Haber Hattı

You may also like

Comments

Comments are closed.