EnerjiManşet

Greenpeace’den Enerji Bakanı Taner Yıldız’a Akkuyu ÇED yanıtı

0

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız‘ın Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili ÇED raporunun kapalı kapılar ardında, ayrıntılı bir açıklama yapılmadan onaylanması sonrası yaptığı açıklamada Greenpeace’in Akkuyu Nükleer Santral sürecine dair bilgisinin yetersiz olduğunu iddia etmesi üzerine Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Devin Bahçeci; Bakan’ın açıklamalarına yanıt verdi.

22...

Nükleer Santral’in atık konusunun net olmadığını anımsatarak başlayan yazılı açıklamada, “Sayın Bakan’ın bahsettiği Hükümetler Arası Anlaşma ile ÇED Raporu’nun detaylarından haberdarız. Ancak bu anlaşmada ve ÇED raporunda, atıkların nasıl yönetileceği konusu detaylı olarak açıklanmış değil. Eğer bizim bilmediğimiz başka bir Anlaşma varsa ilgili anlaşmayı sadece bizimle değil tüm Türkiye kamuoyu ile paylaşmasını talep ediyoruz” denildi.

Nükleer Atıklar İstanbul Boğazı’ndan mı geçecek?

“Nükleer Atıklar İstanbul Boğazı’ndan mı geçecek?” sorusunu Bakan Taner Yıldız’a yazılı olarak yönelten Devin Bahçeci,

“Haritaya baktığımızda Akkuyu ve Rusya Federasyonu limanları arasındaki rotada, atıkların İstanbul Boğası’nda geçeceğini görüyoruz. Atıklar taşınacaksa bu çok tehlikeli bir güzergah ama taşınacağına dair Rusya’nın bağlayıcı bir taahhüdü yok. Bu durumda atıklar binlerce yıl Türkiye’de kalabilir. Ne Türkiye’de ne de dünyada atıkları bunca yıl bir sorun çıkarmadan depolayacak bir teknoloji yok.” şeklinde bilgi verdi

Devin Bahçeci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a Greenpeace’in yanıtını IMC TV’de yayınlanan Yeşil Bülten programında da açıkladı

Bakanlığın şeffaf olma taahhüdü varsa, bazı sorulara tüm kamuoyuna açık şekilde yanıt vermesi gerekiyor. Çünkü bu soruların yanıtları ÇED raporunda bulunmuyor diyen Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Devin Bahçeci, ÇED raporunda şeffaf olarak içeriği belirtilmeyen sorulardan bazılarını ise şu şekilde belirtti;

·       Nükleer atıklar, Rusya Federasyonu’na taşınmadan önce konteynırlar içinde ne kadar tutulacak?

·       Atıklar boğazlardan mı geçerek taşınacak? Bu sürece dair, olası ulaştırma kazaları göz önünde bulundurularak yapılan kaza analizleri nelerdir?

·       Nükleer atıkların Akkuyu’dan Rusya limanlarına taşınmasında hangi ulaşım yolları düşünüldü? Civar şehirlerin karşılaşabileceği risklere ilişkin (iç tehlikeler, mavnanın batması, terör saldırıları) incelemeler yürütüldü mü?

·       Ulaşım rotası doğrudan İstanbul Boğazı’ndan geçtiği takdirde deniz kazalarını engellemek için özel tedbirler alındı mı? Boğaz, mavnanın geçişi sırasında özel olarak kapatılacak mı?

·       Rusya ne kadar süreyle hangi atıkları alacak? Kısa, orta ve uzun vadeli atıklara dair planlat nelerdir. Rusya’nın yasal bağlayıcılığı olan bir taahhüdü var mıdır?”

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşasına dair ÇED raporu Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretine saatler kala devletin resmiş ajansı tarafından bir bültenle duyurulmuştu. Nükleer karşıtı aktivistler ve tüm kamuoyu halen onaylandığı belirtilen ÇED raporu ile ilgili ayrıntıların Enerji Bakanlığı tarafından şeffaf bir şekilde paylaşılmasını bekliyor.

(Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.