Greenpeace: Tayfunlar Fukuşima’daki radyasyon seviyesini artırdı

Araştırmacı Kanno, bölgedeki dağlık alanın radyasyon kaynağı olmaya devam edeceğini belirterek, 'Çalışmamız, Fukuşima’da normale döndük mitinin gerçek olmadığını ortaya koyuyor' dedi. 

Greenpeace Japonya, Fukuşima eyaletinin bazı noktalarında geçmiş yıllara göre daha yüksek seviyede radyasyon tespit etti. Yapılan araştırmada, radyasyon seviyesindeki artışın nedeninin 2019 yılında meydana gelen iki tayfun olduğu; tayfunların bölgede bulunan dağlık alandaki radyoaktif sezyumu eyalete sürüklediği belirtildi.

2019’un Ekim ve Kasım aylarında üç hafta süren araştırmanın gerçekleştirildiği bazı bölgelerde, radyasyon seviyesinin önceki yıllara göre daha yüksek olmasına karşın, bazı bölgelerde tekrar kirlenme olduğu, bazı bölgelerde ise radyasyon seviyesinin azaldığı kaydedildi. Araştırma, Fukuşima’daki girişe kapalı alan ile kentte yaşamın devam ettiği bölgelerde radyasyon seviyesinin yüksek olduğu bilinen noktalarda gerçekleştirildi.

No 19 ve 21 olarak adlandırılan iki tayfun Fukuşima bölgesi de dahil olmak üzere Japonya’ya çok miktarda yağmur yağmasına neden olmuştu. Bilim insanları şiddetli yağışların nehir yoluyla, dağlık ormanlardaki radyasyonu yaydığını düşünüyor.

‘Radyasyon yağmurlarla dağlardan iniyor’

Greenpeace Japonya Enerji Kampanyacısı Kazue Suzuki, Fukuşima bölgesindeki dağlık alanın radyasyon kaynağı olmaya devam edeceğini belirterek, “Araştırmamız, ‘Fukuşima’da normale döndük’ mitinin gerçek olmadığını ortaya koyuyor” dedi.

Greenpeace araştırmasına yardımcı olan Fukuşima’ya bağlı Namie’de yaşayan Mizue Kanno ise dünyanın Fukuşima’daki durumdan haberdar olmasını istediğini dile getirerek şunları söyledi:

“Radyasyon şiddetli yağmurlarla dağlardan temizlenmiş bölgelere iniyor. Evimin etrafındaki radyasyon bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştı. Bir kez nükleer kaza gerçekleşti mi sonuçları bu yaşadıklarımız oluyor. Yakın zamanda her şey normal denerek olimpiyatlar yapılacak, ancak bu doğru değil.”

Rapordan öne çıkan bulgular şöyle:

  • Yeniden yaşama açılan Namie‘da eski bir okul ve anaokuluna yakın bir bölgede, yıllık doz oranları, toplum için önerilen uluslararası maksimum maruziyetin 10 ila 33 katı çıktı.
  • Namie’de Takase Nehri boyunca, hükümetin yaşamak için güvenli olduğunu iddia ettiği yerdeki radyasyon ölçümleri halen Fukuşima felaketinden önceki radyasyon seviyesinin 20 katı.
  • Fukushima kent merkezinde yapılan dört saatlik ölçümde 2011 nükleer felaketinden önceki radyasyon seviyesinden 137 kat daha yüksek radyasyon seviyesine sahip bölgeler olduğu saptandı.
  • Yeniden yaşama açılan Okuma bölgesindeki yeni belediye binasının yakınında ve planlanan Olimpiyat meşalesi rotasının birkaç yüz metre ilerisindeki radyasyon sıcak noktalarında radyasyon seviyesi 1 metrede saatte 1,5 mikrosievert ve 10 santimetrede saatte 2,5 mikrosievert çıktı. (Bu Fukuşima felaketinden önceki seviyenin 62 katı)
  • Önceki tayfunlardan elde edilen kanıtlar, Ekim 2019’dan itibaren kirlenmede önemli bir artış olduğunu güçlü bir şekilde gösteriyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR