EkolojiManşet

Greenpeace Endonezya aktivistleri dünyadaki en büyük palm yağı tedarikçisi Wilmar’ı protesto etti

0

Greenpeace Endonezya aktivistleri yağmur ormanlarını yok eden kirli palm yağı üretimine karşı Wilmar’ın palm yağı rafinerisinde eylem yaptı.

30 Greenpeace aktivisti, Colgate, Mondelez, Nestlé and Unilever gibi markaların tedarikçisi olan dünyanın en büyük palm yağı üreticisi Wilmar International’ı protesto etti.

Bir grup aktivist palm yağını taşıyan bir tanker gemisinin çapa zincirine tırmandı ve hareket etmesini engelledi.

Diğer aktivistler ise rafinerinin depolama tanklarına iplerle tırmanarak “kirli” yazdı.

Palm yağı için İstanbul büyüklüğünde yağmur ormanı yok edildi

Geçtiğimiz günlerde Greenpeace, dünyanın en büyük markalarının 3 yıldan kısa bir süre içerisinde palm yağı üretimi için neredeyse İstanbul büyüklüğünde yağmur ormanını katlettiklerini ortaya çıkardığına dair bir rapor yayınlamıştı.

“Yağmur Ormanları için Geri Sayım” adlı raporda 25 büyük palm yağı üreticisinin neden olduğu orman tahribatı incelenmişti.

Raporda şu veriler dikkat çekmişti:

-25 palm yağı üreticisi 2015’ten bugüne 130 bin hektar yağmur ormanını yok etti.

-Bu ormansızlaşmanın yüzde 40’ı Endonezya’nın Papua bölgesinde gerçekleşti. Papua, palm yağı endüstrisinin “keşfi”nden önce dünyada biyoçeşitliliğin en zengin olduğu bölgelerden biriydi.

-Dünyaca bilinen 12 büyük firma ürünlerinde kullandıkları palm yağını, tahribata neden olan palm yağı üreticilerinden temin ediyor. Bu markalar arasında Colgate-Palmolive, General Mills, Hershey, Kellogg’s, Kraft Heinz, L’Oreal, Mars, Mondelez, Nestlé, PepsiCo, Reckitt Benckiser ve Unilever bulunuyor.

-Son 16 yılda Bornea orangutanlarının yarısı yağmur ormanlarındaki tahribat nedeniyle yok oldu. Küresel çapta tehlike altındaki 193 tür palm yağı üretiminin tehdidi altında.

-Endonezya’da 1990-2015 yılları arasında yaklaşık 24 milyon hektarlık yağmur ormanı yok edildi.

-Harvard ve Columbia Üniversiteleri’nin gerçekleştirdiği araştırmalar 2015’te Endonezya yağmur ormanlarında çıkan yangınlar nedeniyle 100 bin prematüre ölümü yaşandığını hesapladı. Dünya Bankası’na göre bu felaketlerin toplam maliyeti 16 milyar dolar.

Palm yağı ya da diğer adıyla palmiye yağı, palmiye meyvesinden edilen bir yarı katı bitkisel yağdır. Palmiye yağı ağırlıklı olarak makina yağı ve dizel veya biyodizel üretiminde kullanılırken Nutella başta olmak üzere birçok gıda ürünün içerisinde yer alıyor.

Raporun tamamına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz

 

(Greenpeace International, Yeşil Gazete)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.