DünyaManşet

GPS hatası sayesinde Dünya’nın en kuzey kara parçası keşfedildi

0

Bilim insanları, Grönland’da yaptıkları bir araştırma sırasında, GPS’de (Küresel Konumlama Servisi) oluşan bir hata nedeniyle Dünya’nın en kuzeyinde bulunan bir kara parçasını keşfetti.

Deniz seviyesinden çok yüksek olmadığı belirtilen kara parçasının kalıcı olup olmadığı bilinmiyor. Kara parçasına henüz herhangi bir isim verilmedi.

Oodaaq’a ulaştıklarını sandılar

Sputnik’in aktardığına göre temmuz ayında bir keşif gezisi sırasında kara parçasını rastlayan araştırmacılar, başlangıçta, şimdiye kadar Dünya’nın en kuzeydeki ada olan Oodaaq‘a ulaştıklarını düşünmüştü.

Kopenhag Üniversitesi‘nin yerbilimleri ve doğal kaynak yönetimi bölümünden Grönland’daki Arctic Station araştırma tesisinin başkanı Morten Rasch, keşfe ilişkin şunları söyledi:

“GPS’imde Oodaaq Adası’nda durduğumuza inanmamıza neden olan bir hata olduğu konusunda bilgilendirildik. Gerçekte, Danimarka Krallığı’nı biraz aşan, daha kuzeyde bulunan yeni bir adayı keşfetmiştik.”

Go north: GPS failure sees researchers 'discover' new island - ToysMatrix

Kalıcı olmayabilir

Oodaaq, Kuzey Kutbu’nun yaklaşık 700 kilometre güneyindeyken, yeni ada ise Oodaaq’ın 780 metre kuzeyinde bulunuyor.

Kopenhag Üniversitesi’nden Cuma günü yapılan açıklamada, ‘henüz adlandırılmamış adanın Grönland’ın en kuzey noktası ve Dünyanın en kuzeydeki kara noktalarından biri’ olduğu belirtildi.

Rasch, ancak söz konusu adanın denizden 30 ila 60 metre yüksekliğinde olduğunu, bu nedenle de kısa ömürlü olabileceği “Kimse ne kadar kalacağını bilmiyor. Prensip olarak, yeni ve güçlü bir fırtına vurduğunda ortadan kaybolabilir” sözleriyle açıkladı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.