Google’den bilgisayarın yaratıcısı Ada Lovelace’a vefa Doodle’ı

Google’ın bugün yayınladığı doodle, bilgisayar dünyasındaki ilk kadın Ada Lovelace’a adandı.

10 Aralık 1815’te Londra’da doğan Lovelace’ın hazırladığı “Programlamanın İlkeleri” hala geçerliliğini koruyor. Lovelace, 1842’de ilk bilgisayar programını yazdı.

Peki 1800’lerde henüz bilgisayar yokken, nasıl bilgisayar programı yazdı? Aslen bir matematikçi olan Lovelace, Turing makinelerini programlıyor, bu makineler basit bilgisayarların ve modern bilgisayarların gerçekleştirdiği hesaplamaları yapabiliyordu. Lovelace ayrıca analitik makineyi inşa etti ve Bernoulli sayılarının hesaplanmasına yönelik bir program geliştirdi.

Üç çocuğu olan Lovelace, 37 yaşındayken 27 Kasım 1852 yılında İngiltere’de öldü.

1970 yılında ABD ordusu için geliştirilen bir programın programlama diline “Ada” ismi, dilin modeline ise doğum tarihinden yola çıkarılarak “MIL-STD-1815″ ismi verildi.

2009’dan beri, kadınların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematikteki kazanımlarını hatırlamak için 16 Ekim Ada Lovelace Günü olarak kutlanıyor

(Bianet)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Gazeteci, yazar ve hak savunucularına gözaltı dalgası

Bu sabah çok sayıda ilde yapılan operasyonlarda 13 gazeteci de gözaltına alındı. Dosyalara gizlilik kararı verildiği için gerekçe bilinmiyor.

Açık Radyo, artık ‘Apaçık’

RTÜK'ün karasal yayınını durdurduğu Açık Radyo, 11 Kasım Pazartesi sabahı "Apaçık Radyo" olarak internet üzerinden yayına devam edeceğini duyurdu.

RSF: Doğal kaynakların sömürüsü ve ekoloji habercilerine baskı el ele gidiyor

Sınır Tanımayan Gazeteciler, dünya genelindeki doğal kaynakların üçte ikisinin basın özgürlüğünün 'zor' veya 'ciddi tehdit altındaki' ülkelerde çıkarıldığını tespit etti.

İklim aktivisti Greta Thunberg, Açık Radyo’ya destek için Türkiye’ye geldi

RTÜK tarafından yayın lisansı iptal edilen Açık Radyo'ya destek ziyareti yapan İsveçli iklim aktiviste Greta Thunberg, 'Açık Radyo, açık kalmalı' dedi.

‘Etki ajanlığı’ yasa teklifi komisyondan geçti

Basın özgürlüğüne karşı ciddi bir tehdit niteliği taşıyan 'etki ajanlığı' tasarısı, Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Gazeteciler endişeli.

EN ÇOK OKUNANLAR