ManşetDünyaİklim Krizi

Google Dünya Günü’nü kutluyor: İklim krizi, eriyen buzullar ve yok olan resifler

0

Google iklim değişikliğine dikkat çekmek için Dünya Günü’nde ‘doodle’ı kullandı.

Bugün Google arama motorunu kullanan kullanıcılar, küresel ısınmanın etkilerinin son yirmi yılda neden olduğu somut görüntülerle karşı karşıya kaldı.

Hızlandırılmış uydu görüntüleri Kilimanjaro Dağı‘nda buzulların geri çekildiğini, Büyük Set Resifi’ndeki mercanların ağarmasını, Almanya‘daki ormansızlaşmayı ve Grönland‘daki buzulların erimesini gösteriyor.

İlgili haber: Büyük Set Resifi’ndeki mercanların yarısı iklim krizi yüzünden yok oldu

Google, kullanıcılarına insanlığın iklim ve çevre üzerindeki etkisini hatırlatmak için eriyen buzulları, geri çekilen kar tabakasını, ormansızlaşmayı ve mercan ağarmasını gösteren hızlandırılmış uydu görüntüleri ile Dünya Günü’nü kutluyor.

2022 Dünya Günü’nde Google’nin doodle’ı, uydu görüntülerinden ve gün boyunca dönecek olan Ocean Agency‘den alınan fotoğraflardan oluşturulan dört Gif’i içeriyor.

Görüntüler, Aralık 1986 ile 2020 arasında Tanzanya‘daki Kilimanjaro Dağı‘nın zirvesinde buzulların geri çekildiğini ve Aralık 2000 ile 2020 arasında Grönland, Sermersooq‘taki buzul erimesini gösteriyorlar.

Diğer görüntüler ise Avustralya‘daki Lizard Island yakınlarındaki Büyük Set Resifi’nde Mart 2016 ile Ekim 2017 arasında gerçekleşen mercan ağarmasını ve Aralık 1995 ile 2020 arasında Almanya, Elend’deki Harz ormanlarındaki ormansızlaşmayı gözler önüne seriyor.

İlgili haber: Dünyada mercan resifinin yüzde 14’ü yok oldu

Guardian’ın aktardığına göre; Sidney‘deki Macquarie Üniversitesi‘nde biyoloji profesörü olan iklim danışmanı Lesley Hughes, Büyük Set Resifi’ndeki mercan ağarma görüntülerinin yankı uyandıracak “çok yüksek etkili bir görsel görüntü” olduğunu söyledi.

Hughes “Fiziksel ve biyolojik dünyamız gözlerimizin önünde dönüşüyor ve bu görüntülerin vurguladığı şey bu ve bu yüzden kesinlikle kaybedecek zaman yok” dedi.

Mart’ta Büyük Set Resifi’nin toplu bir ağarma olayı nedeniyle tahrip olduğu bildirilmişti. Bilim insanları deniz sıcaklıları nedeniyle oluştuğu tahmin edilen tahribatın son altı yılda dördüncü kez bu kadar geniş ve şiddetli olduğunu aktarmıştı.

Araştırmalar bin 200 km’lik bir alanda neredeyse hiç resif olmadığını ortaya koydu.

Öte yandan Yeni Zelanda‘da, devasa ve eski buzullar endişe verici bir oranda inceliyor.

Ulusal Su ve Atmosfer Araştırmaları Enstitüsü (NIWA), 1977 ile 2014 yılları arasında, Güney Alpler‘deki kalıcı kar ve buzun üçte birinin kaybolduğunu tespit etti. NIWA, sıcaklıkların normalin üstündeki seyrinin iklim değişikliği ile alakalı olduğunu aktarmıştı.

Haziran 2021’de Yeni Zelanda’da ortalama sıcaklığın normalden iki derece daha yüksek olduğu ve ülke çapında 24 yerde sıcaklıkların kendi rekor seviyelerine ulaştığı bildirilmişti.

Nisan 2021’de  Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü ve Fransa‘daki Toulouse Üniversitesi‘nde buzul bilimci Romain Hugonnet, kaybedilen su hacminin yanında küresel incelme oranlarının da son 20 yılda iki katına çıktığını açıklamıştı.

İlgili haber: Araştırma: Kar ve buz erimesi 15 yılda 31 kat arttı

Diğer yerlerde ise uzun süredir İtalyan Alpleri‘nde gömülü olan eserler, buzlar eridikçe ortaya çıkmaya başladı ve bu da, Birinci Dünya Savaşı sırasında zirvelerde kamp yapan askerlerin geride bıraktığı ekipmanların keşfedilmesine yol açıyor.

Google’nin iklim değişikliğine dair farkındalık yaratmaya çalıştığı eylemin önemli olduğunu belirten Hughes “Bence orta sınıf bir ortamda otururken ve güzel bir gün olduğunda; güneş doğup battığında, iklim sistemimizde iş başında olan daha büyük güçler ve bu güçlerin etkileri konusunda kayıtsız kalmak kolay. Bu yüzden insanlara sadece güzel bir gün olduğu için iklim değişikliğinin ortadan kalkmadığını hatırlatmak gerçekten önemli” diyor.

İlgili haber: Himalayalar’daki buzul erimesi son 40 yılda 10 kat hızlandı

Öte yandan Google arama motorunu işleten şirket olan Alphabet, 2007’den beri karbon nötr olduğunu iddia ediyor ve tüm veri merkezlerini 2030’a kadar tamamen yenilenebilir enerjiyle çalıştırmayı planlıyor.

Şirket, 2020’de çoğunlukla veri merkezlerine güç sağlamak için 15.5 terawatt saat elektrik kullandı. Ayrıca faaliyetlerinden kaynaklanan atığı yüzde 40 oranında azaltarak 28.864 tona indirdi, ancak su tüketimini artırdı.

2021 rakamları henüz açıklanmadı ancak şirket, tüketimini karşılamak için yeterli yenilenebilir enerjiyle emisyonlarını telafi ettiğini söylüyor.

Öte yandan şimdiye kadar, pek çok hakemli bilimsel araştırma, insan faaliyetlerini artan küresel sıcaklıkların bir nedeni olarak tanımladı.

Mercan ağarması ile küresel ısınmanın ilişkisi nedir?

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.