ManşetMedya-İnternet

Google çocuk istismarı içeriklerini yapay zekâyla tespit etmeye hazırlanıyor

0

Google çocukların cinsel istismarı ile mücadele için yeni bir yapay zeka aracını kullanıma sunuyor. Semih Sönmez’in Dünya Halleri’nden çıkan haberine göre, yeni araç ücretsiz olacak ve çocukların cinsel istismarını inceleyen şirket ve kuruluşların ellerindeki görüntüleri yedi kat daha hızlı incelemelerini sağlayacak. Şu anda Microsoft’un PhotoDNA adlı aracı gibi yazılımlar internet platformlarında içeriklerin işaretlenmesini sağlıyor ancak bunun için o içeriğin daha önce istismar sebebiyle şikayet edilmiş olması gerekiyor. Yeni suçluları bulmak için insan moderatörlerin görselleri tek tek incelemesi gerekiyor. Bu durum hem çalışan kişiyi duygusal olarak yıpratıyor hem de verimliliği düşürüyor.

“Temkinli yaklaşmak gerek”

Google’ın aracı doğrulama için yine insanların incelemesine ihtiyaç duyacak ancak inceleyen kişiye istismar barındırma ihtimali en yüksek olan içerikleri gösterecek. Böylece görevli kişinin tüm içerikleri tek tek incelemesi gerekmeyecek. Çocukların cinsel istismarının internet üzerinde yayılmasını engellemek için çalışan en büyük kuruluşlardan biri olan Internet Watch Foundation’ın (IWF) yöneticisi Fred Langford bu aracı deneyeceklerini söyledi. Ancak Langford yapay zeka hakkındaki olağanüstü iddialara temkinli yaklaşılması gerektiğini ve bu araca sadece kesin durumlarda güvenileceğini belirtti.

“Çocukların cinsel istismarı ABD’de her dört kızdan birini ve her 20 erkekten birini etkiliyor”

Committee for Children‘a göre çocukların cinsel istismarı ABD’de her dört kızdan birini ve her 20 erkekten birini etkiliyor. Bu oranlar 1990’larda düşüşe geçtiyse de o dönemden beri aynı seviyede seyrediyor. İngiliz Ulusal Suç Ajansı’nın yayımladığı rapora göre ise çocukların cinsel istismarına dair içerikler 2012-2017 arasında yüzde 700 artış gösterdi. Bu rakamlar cinsel istismarın yükselişinden ziyade, ele geçirilen içeriklerin artmasını ifade ediyor olabilir. Son dönemde daha etkili yöntemler kullanılmasıyla daha fazla içerik tespit edildi. Yine de Birleşik Krallık hükumeti, teknoloji platformlarına çocukların cinsel istismarının önlenmesi için daha fazla çaba göstermelerini söylüyor.

 

(Dünya Halleri)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.