DünyaManşet

Göçmenleri kurtaran gemi kaptanı tutuklandı, dünya tepkili

0

Akdeniz’den kurtardığı göçmenlerle iki haftadır kendilerini kabul edecek bir AB ülkesi arayan kurtarma gemisi Sea-Watch’un kaptanı Racketa, izin çıkmayınca İtalya’nın Lampedusa adası limanına izinsiz yanaştı. Racketa tutuklandı, göçmenlerin durumu belirsiz.

Sea-Watch’un kaptanı Carola Rackete.

Akdeniz’den kurtardığı göçmenlerle İtalyan limanlarına yanaşmasına izin verilmeyen kurtarma gemisi Sea-Watch, Lampedusa adası limanına izinsiz yanaşınca, geminin kaptanı Carola Rackete tutuklandı. Alman yardım kuruluşu Sea-Watch’a ait, Hollanda bayraklı Sea-Watch 3 adlı gemi, denizden göçmenlerle 12 Haziran’dan beri yanaşabileceği güvenli bir liman arıyordu. Geminin kaptanı Rackete, gemide giderek kötüleşen koşullar nedeniyle intihar vakalarının yaşanmasından korktuklarını söylemişti.

Hafta başından beri İtalya veya herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinden limana kabul izni bekleyen Kaptan Rackete, herhangi bir yanıt alamayınca gemiyi İtalya’nın güneyindeki Lampedusa adası limanına yanaştırmaya karar verdi. Ancak gemi, İtalyan güvenlik kuvvetlerine ait gemiler tarafından engellendi.

Libya’dan denize açılan çok sayıda göçmenin bulunduğu gemi, dün sabah Lampedusa limanına girmeyi başardı. Limana yanaşan gemi, polis güçleri tarafından kuşatıldı.  Karaya çıkmasına izin verilen gemideki yaklaşık 40 Afrikalı göçmen adadaki kazadede kabul merkezine götürüldü. Geminin kaptanı Carola Rackete ise ‘Savaş gemisine direnmek’ suçundan tutuklandı. Rackete’nin on yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

Göçmenler diğer Avrupa ülkelerine dağıtılacak

İtalya’nın göçmen kurtarma gemilerine karşı adeta savaş açan aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Sea-Watch 3 gemisinin Lampedusa limanına yanaşmasına, diğer Avrupa Birliği ülkeleriyle varılan anlaşma uyarınca, bu göçmenleri kabul edeceklerine dair verilen güvence üzerine izin verildiğini açıkladı.

Salvini, twitter’dan paylaştığı mesajında, Kaptan Rackete’yi kast ederek şöyle dedi: “Kanunsuz, tutuklandı. Korsan gemisi ele geçirildi. Yabancı STK’lara büyük ceza. Göçmenler diğer Avrupa ülkelerine dağıtılacak. Görev tamamlandı.”

Gemideki göçmenler şimdilik kazazede kabul merkezine yerleştirildi. İtalya’nın aşırı sağcı İçişleri Bakanı Salvini,  sığınmacıları diğer Avrupa ülkelerine dağıtacaklarını söyledi. 

Avrupa: Hayat kurtarmak suç değildir

Göçmenleri taşıyan gemiye liman izni verilmemesi ve kaptanın gözaltına alınması, İtalya’nın göç karşıtı popülist hükümetinin eleştirilmesine yol açtı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, İtalya’nın Akdeniz’de göçmenleri kurtaran sivil toplum kuruluşlarının suçlu gibi gösterilmesini eleştirerek “İnsan hayatı kurtarmak insani bir görevdir, kriminalize edilemez” dedi.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Robert Habeck de “Asıl skandalın insanların Akdeniz’de boğulması, (sığınmacılar için) kaçış yollarının kapatılması ve Avrupa’da bir dağıtım mekanizmasının bulunmaması” olduğunu söyledi.

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, İtalya’nın kapalı liman politikasının deniz hukukunu ihlal ettiğini belirtti. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da benzer bir değerlendirmede bulunarak “Hayat kurtarmak bir görevdir, asla suç kabul edilemez. Aksine, bu görevi yerine getirmemek suçtur” dedi.

İtalyan hükümetine bir tepki de Vatikan‘dan geldi. Vatikan’ın başbakanı konumundaki Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin, “İnsan hayatının ne şekilde olursa olsun kurtarılması gerektiğine inanıyorum. Yol gösterici yıldız bu olmalı, geriye kalan her şey ikinci planda gelmelidir” şeklinde bir çıkışta bulundu.

Salvini: Ders alacak değiliz

Matteo Salvini ise bu tepkilere şu sözlerle yanıt verdi: “Hiç kimseden, özellikle de Fransa’dan ders alacak değiliz. İtalya deniz hukukunu ihlal ediyor diyorlarsa kendileri neden Marsilya limanını açmıyorlar?” Salvini ayrıca, Sea-Watch 3 gemisinin kurtardığı göçmenlerin 5 Avrupa ülkesi arasında paylaştırılacağını da söyledi.

Almanya’da kampanya başlatıldı

Alman komedyenler Jan Böhmermann ve Klaas Heufer-Umlauf, Sea Watch’un acil yardım ekibi ve tutuklanan kaptanları Rackete için bir bağış kampanyası başlattı. İkilinin dün gece başlattığı kampanyada toplanan bağış miktarı, 600 bin avroya yaklaştı. Böhmermann, kampanya duyurusu için YouTube’da yayınladıkları videoda, “Son günlerde yaşananlarla bu insanlık dışı, soğuk ve vicdansız politika bir kez daha dibe vurdu” diyerek Rackete’nin tutuklanmasına tepki gösterdi.

İkili, “İnsan hayatı kurtarmanın suç olmadığını” vurgulayarak, “Oraya gidip yardım edemiyoruz ama en azından yardım toplayabiliriz” dedi. Böhmermann, “Almanya’da Avrupa çapında en fazla sahip olduğumuz şeyden biraz verebiliriz: Para! Sonsuz miktarda paramız var, yani sorun para olamaz!” diye konuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.