ManşetTürkiye

Göçmenler için kampanya: Salgında birlikteyiz, yaşamaya da birlikte devam edelim

0

Hepimiz Göçmeniz, Irkçılığa Hayır Platformu koronavirüs krizinin ortasında krizin en büyük mağdurlarından olan göçmenlerin mültecilik haklarının tanınması talebiyle bir imza kampanyası başlattı.

Türk Tabipler Birliği‘nin verilerine göre üç bine yakını Suriyeli toplamda dört bin kadar göçmen doktorun da koronavirüs ile mücadele ettiğini ve iki göçmen doktorun hayatını kaybettiğini hatırlatan aktivistler, her türlü probleme karşı göçmenlerle birlikte mücadele edildiğinin altını çizdi.

Göçmenlerin en az yarısı işsiz

Salgının ekonomik sonuçlarından en çok etkilenin Türkiyeli işçiler ve göçmenler olduğu belirtilen açıklamada iş yerleri kapananların işsiz kaldığı ve Adana’da polis kurşunu ile ölen Ali Hemdan gibi kayıtsız çalıştırılan göçmenlerin en az yarısının işsiz olduğu belirtildi.

Açıklamada “Göçmenlere, yıllardır herhangi bir statü verilmiyor. Tüm temel haklardan yoksun bir şekilde, çok zor koşullarda hayatlarını devam ettiriyorlar. Göçmenlerin yaşam koşulları, salgınla beraber, daha da kötüleşti” ifadeleri kullanıldı. 

Suriyeli Ali Hemdan, sokağa çıkma yasağı sırasında çalışmaya giderken polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

‘Mültecilik hakkı verilsin’

Göçmenlerin mültecilik hakkı tanınmadığı için devlet yardımlarında yararlanamadıklarının, sağlık hizmeti alamadıklarının hatırlatıldığı açıklamada şu talepler sıralandı:

Tüm göçmenlere salgın süresince geçici vatandaşlık hakkı verilsin. Böylece tedavi olma kısıtlamaları kaldırılmış olsun, devlet yardımlarından yararlanabilsinler, en azından salgın döneminde sınır dışı edilme korkusu olmaksızın yaşayabilsinler.

Göçmen sorununun kalıcı olarak çözümü için, tüm göçmenlere yasal bir şekilde çalışabilecekleri, korkmadan yaşayabilecekleri olanakları sağlayan, mültecilik hakkı tanınmalıdır. Salgının hepimizi korku içinde yaşamaya sevk ettiği bu günlerde, dayanışmak, göçmenlere insanca yaşama hakkı vermekle mümkün.

İmzacılar

“Türkiye’deki tüm göçmenlere Mültecilik hakkı verilsin!”  başlığıyla gerçekleşen imza kampanyasına şu ana kadar Adalet Zemini, Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği, Halklar Arası Dayanışma Köprüsü Derneği, Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır platformu, İzmir Müzisyenler Derneği, Mülteci Medyası Derneği gibi kurumların dışında Atilla Aytemur, Berrin Sevimli, Burhan Kavuncu, Evrim Kepenek, Fatma Akdokur, Fatma Örgel, Ferda Keskin, Ferhat Kentel, Gülayşe Koçak, Hidayet Şefkatli Tuksal ,İslam Özkan, Jale Mildaoğlu, Mehmet Ali Devecioğlu, Mehmet Arif Koçer, Nurcan Kaya, Şenol Karakaş, Yasin Altıntaş, Yıldız Önen, Yasemin Kipkurt ve Zeycan Alkış gibi isimler destek verdi.

Kampanyaya imzacı olmak için burayı tıklayabilirsiniz.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.