Göçmenler için kampanya: Salgında birlikteyiz, yaşamaya da birlikte devam edelim

Hepimiz Göçmeniz, Irkçılığa Hayır Platformu tarafından başlatılan kampanyada göçmenlere mültecilik hakkı tanınması talep edildi.

Hepimiz Göçmeniz, Irkçılığa Hayır Platformu koronavirüs krizinin ortasında krizin en büyük mağdurlarından olan göçmenlerin mültecilik haklarının tanınması talebiyle bir imza kampanyası başlattı.

Türk Tabipler Birliği‘nin verilerine göre üç bine yakını Suriyeli toplamda dört bin kadar göçmen doktorun da koronavirüs ile mücadele ettiğini ve iki göçmen doktorun hayatını kaybettiğini hatırlatan aktivistler, her türlü probleme karşı göçmenlerle birlikte mücadele edildiğinin altını çizdi.

Göçmenlerin en az yarısı işsiz

Salgının ekonomik sonuçlarından en çok etkilenin Türkiyeli işçiler ve göçmenler olduğu belirtilen açıklamada iş yerleri kapananların işsiz kaldığı ve Adana’da polis kurşunu ile ölen Ali Hemdan gibi kayıtsız çalıştırılan göçmenlerin en az yarısının işsiz olduğu belirtildi.

Açıklamada “Göçmenlere, yıllardır herhangi bir statü verilmiyor. Tüm temel haklardan yoksun bir şekilde, çok zor koşullarda hayatlarını devam ettiriyorlar. Göçmenlerin yaşam koşulları, salgınla beraber, daha da kötüleşti” ifadeleri kullanıldı. 

Suriyeli Ali Hemdan, sokağa çıkma yasağı sırasında çalışmaya giderken polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

‘Mültecilik hakkı verilsin’

Göçmenlerin mültecilik hakkı tanınmadığı için devlet yardımlarında yararlanamadıklarının, sağlık hizmeti alamadıklarının hatırlatıldığı açıklamada şu talepler sıralandı:

Tüm göçmenlere salgın süresince geçici vatandaşlık hakkı verilsin. Böylece tedavi olma kısıtlamaları kaldırılmış olsun, devlet yardımlarından yararlanabilsinler, en azından salgın döneminde sınır dışı edilme korkusu olmaksızın yaşayabilsinler.

Göçmen sorununun kalıcı olarak çözümü için, tüm göçmenlere yasal bir şekilde çalışabilecekleri, korkmadan yaşayabilecekleri olanakları sağlayan, mültecilik hakkı tanınmalıdır. Salgının hepimizi korku içinde yaşamaya sevk ettiği bu günlerde, dayanışmak, göçmenlere insanca yaşama hakkı vermekle mümkün.

İmzacılar

“Türkiye’deki tüm göçmenlere Mültecilik hakkı verilsin!”  başlığıyla gerçekleşen imza kampanyasına şu ana kadar Adalet Zemini, Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği, Halklar Arası Dayanışma Köprüsü Derneği, Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır platformu, İzmir Müzisyenler Derneği, Mülteci Medyası Derneği gibi kurumların dışında Atilla Aytemur, Berrin Sevimli, Burhan Kavuncu, Evrim Kepenek, Fatma Akdokur, Fatma Örgel, Ferda Keskin, Ferhat Kentel, Gülayşe Koçak, Hidayet Şefkatli Tuksal ,İslam Özkan, Jale Mildaoğlu, Mehmet Ali Devecioğlu, Mehmet Arif Koçer, Nurcan Kaya, Şenol Karakaş, Yasin Altıntaş, Yıldız Önen, Yasemin Kipkurt ve Zeycan Alkış gibi isimler destek verdi.

Kampanyaya imzacı olmak için burayı tıklayabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Shell, petrol ve gaz arama- geliştirme iş gücünü yüzde 20 azaltıyor

Petrol ve gaz devi Shell, yeni CEO'nun 'maliyet düşürme' çalışmaları kapsamında petrol ve gaz arama-geliştirme iş gücünü yüzde 20 oranında azaltacak.

Shanshan tayfunu Japonya’yı vurdu: Milyonlarca kişiye tahliye çağrısı

On yıllardır görülen en büyük tayfunun vurduğu Japonya'nın güneybatısında en az dört kişi yaşamını yitirdi, 100'e yakın Japon yaralandı. Yüz binlerce kişi elektriksiz. 

İzmir’de beş köpek ve altı kedi zehirlenerek öldürüldü

İzmir Seferihisar'da zehirlenerek öldürülen hayvanlarla ilgili soruşturma sürüyor. Ekipler, bölgede zehirlenen başka hayvan olup olmadığını araştırıyor.

Söğütlü’de suyun yönünü çeviren iş makinelerinin ücreti, suyunu savunan köylülere kesildi

Söğütlü'deki tek su kaynağının, HES için kesilmesi sırasında Fethiye Sulama Birliği'nin çalıştırdığı iş makinelerinin yaklaşık 100 bin TL'lik ücreti muhtara ve dört azasına yüklendi.

Türkiye haziranda da doğal gaz ve kömüre devam

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun haziran raporuna göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 25'i hidroelektrik santrallerinden gelirken, onu kömür ve doğal gaz santralleri izledi. 

EN ÇOK OKUNANLAR