KadınManşetVideo

Göçmen Kadınlar Anlatıyor: İran’da eğer bir kadınsan hiçbir şeye itiraz etmemen lazım

0

Video haber: Şenol BALİ/ Göçmen Kadınlar Anlatıyor

*

Bu haber Göçmen Kadınlar Anlatıyor projesi ve Yeşil Gazete iş birliği kapsamında yayımlanmaktadır. Gazeteci Şenol Bali ve arkadaşları, Ocak 2023’te yayınlamaya başladıkları Göçmen Kadınlar Anlatıyor video serisi ile Van’da yaşayan Afgan, İranlı ve Suriyeli göçmen kadınların hikayelerine mikrofon uzatıyor.
*

Rozita Namdari, yedi yıl önce kadın olarak yaşadığı baskılardan sonra ülkesi İran‘ı terk eder. Yaşadığı Van‘da birçok işte çalışan Namdari, burada evlenir.

İyi derecede Türkçe öğrenen Namdari, şu sıralar adliye gibi kurumlarda tercümanlık yapıyor ve ek olarak güzellik merkezinde çalışarak hayatını idame ettiriyor.

Namdari şunları söylüyor:

İran’da eğer bir kadınsan, hayatını idame ettiriyorsan hiçbir görüşün, hiçbir düşüncen olmaması lazım. Hiçbir şeye itiraz etmemen lazım.

2015’te geldim. 2016’da çalışmaya başladım. İlk Türkiye’ye geldiğimde bir acentada çalıştım. Daha sonra da bir hukuk ofisinde çalışmaya başladım. Daha çok İranlı mülteciler gelip gidiyordu, ben tercümanlık, sekreterlik yapıyordum. Geçen yıllarda da Adliye’ye gidip geldim. Tercümanlığım beğenildi. Duruşmalara katılıyorum. Tercümanlık yapıyorum. Ekstradan güzellik işiyle de uğraşıyorum. Türkiye’nin ekonomisi belli. Mecbur iki işte çalışıyorum. Türkiye Cenevre Sözleşmesi’nden dolayı mülteci almak zorunda. Biz İranlı mülteciler de buraya iltica ediyoruz ama herhangi bir maaş/para yardımı, hiçbir yardım Türkiye’nin devletinden almıyoruz. Avrupa’dan da almıyoruz. Biz kendi imkanlarımızla burada yaşamaya çalışıyoruz.

İnsanlar, ben görüyorum; sosyal medyada çok tepkililer mültecilere karşı. Yani haklılar. Ben hak da veriyorum bu misafirlik biraz uzun da sürdü. Biz de istiyoruz; bir an önce üçüncü bir ülkeye gidelim. Ama biz Türkiye’den hiçbir ekonomik destek almıyoruz. Burada mecburuz çalışmaya. Düşük ücretlerde çalışıyoruz. Asgari ücret almıyoruz. Umarım bir an önce bu üçüncü ülke yerleştirmesi hızlanır, biz de gideriz daha güvenli ve daha insani şartlarda yaşadığımız bir ülke olur.”

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.