2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEditörün SeçtikleriManşetVideo

Gidenler, kalanlar, arafta olanlar: Antakya

0
Antakya, deprem, gidenler, kalanlar
Fotoğraf: Burcu Özkaya Günaydın

Video haber: Burcu ÖZKAYA GÜNAYDIN 

*

Antakya denilince akla tarihi evleri, mutfağı, sıcak insanları, kültürleri, sofraları gelir; 6 Şubat’tan sonra bunlara bir de tarihin en büyük yıkımlarından biri eklendi. Çok fazla insan yaşamını yitirdi, binlerce kayıp, ve mecburi göç… Evi, şehri yıkılan sevdiklerini kaybeden binlerce insan istemese de Antakya’sını bırakmak zorunda kaldı. Ne gidenler mutlu, ne kalanlar ne de arafta kalanlar…

Uzun yıllar cezaevinde kalan Selman Altınöz, yıllarca çalışıp bir ev aldı, depremde yıkıldı. Altınöz için o bir evin yıkılması değil, yılların emeğinin bir anda gitmesi. “Yıllarca hanımla rahat emeklilik için çalıştık, bir anda gitti, biz şimdi yeniden hayata nasıl başlarız” diyor.

‘Burada doğduk, öleceksek burada ölelim’

Depremden sonra sağlık sorunlarından kaynaklı Mersin’e yerleşen Selman Altınöz, Antakya’dan kopamadı. Haftanın dört gününü Antakya’da, üç günü Mersin’de geçiren Altınöz, durumunu “Benimki tam bir arafta kalma hali” şeklinde ifade ediyor.

Antakya, Antakyalılar için bir şehir değil, bir vatan, bir yaşam tarzı. Altınöz için de öyle ki şu sözler dökülüyor dudaklarından:

“Kısa zamanda Antakya’ya döneceğiz, burada doğduk, öleceksek de burada ölelim…”

Depremden sonra Mersin’e giden Eylem Çapar, hiçbir zaman Mersin’e alışamadı. Konfor, büyüklük her bakımdan Mersin’in Antakya’dan daha iyi olmasına rağmen kendileri için hiçbir zaman bir Antakya olamayacağını vurguladı. Eylem Çapar, ne yaptıysa Mersin’ alışamadı, öyle ki Mersin’de de Antakyalılarla görüşüp, vakit geçiriyor. Çapar, Antakya biraz toparlanmaya başladığında ise geri dönüş yapmayı planladığını söyledi.

‘Normalleşme ne demek bilmiyorum’

Ergül Sayın aslen Antakyalı değil ama fahri Antakyalı. 20 yıldır Antakya’da yaşayan, insanını, doğasını, havasını çok seven Sayın, kendi memleketi Antalya’da bu kadar kalmadığını söyledi. Ergül, Antakya’yı tüm zorluğuna rağmen terk edemeyenlerden. Deprem bölgelerinin normalleşmesine vurgu yapan Sayın, “Hala çadırlardayız, tozun içindeyiz, normalleşme ne demek onu dahi bilmiyorum” diyor.

Antakya’yı şimdilik terk etmeyi düşünmeyen Sayın, eğer bir gün giderse; çok üzülerek, sağlık sorunlarından kaynaklı gitmek zorunda kalacağını belirtti.

Gidenler, kalanlar, arafta kalanlar…

You may also like

Comments

Comments are closed.