Dünyaİklim KriziManşet

Gıda krizinin çözümü okyanus bitkileri olabilir

0

İnsan kaynaklı iklim krizi sebebiyle ortaya çıkan gıda krizinin önümüzdeki yıllarda daha da derinleşeceği tahmin ediliyor.

Gıda kriziyle ilgili yeni bir rapor yayımlayan Greenwich Üniversitesi‘nden Profesör Patricia Harvey, vitamin açısından zengin okyanus bitkilerinin gıda kıtlığına cevap olabileceğini kaydetti.

‘Yiyecek alıp alamayacağımızı görmek için suya bakacağız’

Konuyla ilgili hazırladığı raporda Profesör Patricia Harvey, Dünya’nın yaklaşık yüzde 70’inin suyla kaplı ve okyanusların bunun yaklaşık yüzde 98’ini oluşturduğu kaydederek, “Kaçınılmaz olarak, oradan daha fazla yiyecek alıp alamayacağımızı görmek için suya bakacağız” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda Doğal Kaynaklar Enstitüsü‘ndeki Su ile ilgili Biyoteknoloji ve Biyoloji Grubu‘nun başkanı olan Harvey, yosun ve deniz yosunu gibi okyanusların daha düşük seviyelerinden yemek yemeyi savunan, tüketime yönelik yeni bir yaklaşım olan Ocean Flexitarianism de öncülerinden.

‘Vitaminlerle dolu reçeller’

Araştırma, gelecek nesiller için yenilenebilir, sürdürülebilir ve besleyici bir gıda kaynağı olarak mikroalglere dikkat çekmeyi hedefliyor.

Yosunları “Vitaminlerle dolu reçeller” diye tanımlayan Profesör Harvey, bir çorba kaşığı spirulinanın (mavi-yeşil alg), sağlıklı bir kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum dozu ile birlikte dört gram protein sağladığını kaydetti.

Profesör Harvey ayrıca, “Yosunlarda yapamadığımız için ihtiyacımız olan karotenoid vitaminleri ve beynimiz için ihtiyaç duyduğumuz doymamış yağ asitleri var” dedi.

Harvey, “Tüketilen tüm deniz yosunlarının yüzde 98’inin Çin’de tüketildiğini kaydedip, “Ama bunu neden Avrupa’da yapmıyoruz?” diye sordu.

Raporda, “Avrupa’da balık tüketiminin dünyanın herhangi bir yerinden daha yüksek ancak mikroalgler kıta genelinde ciddi bir besin kaynağı olarak henüz keşfedilmemiştir” ifadeleri de yer alıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.