ManşetTürkiye

Gezi Parkı’na emsal karar: Vakıflara devredilen tarihi bina yeniden İBB’nin

0

İstanbul 8. Asliye Hukuk Mahkemesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) tapusuna sahip olduğu ve 2018’de Vakıflar Genel Müdürlüğü‘ne devredilen Eminönü’ndeki tarihi bina hakkında emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Tarihi bina mahkeme kararıyla yeniden İBB’nin oldu. Tarih Vakfı’nın kullandığı Fatih Zindankapı Mahallesi Değirmen Sokak, numara 13’te bulunan Haliç kıyısındaki tarihi bina, mahkeme kararıyla yeniden İBB mülkiyetine geçti.

Benzer şekilde İBB’nin elinden alınarak Vakıflara devredilen Gezi Parkı ve Galata Kulesi’yle ilgili davalar halen devam ediyor.

Ne olmuştu?

Bina, 2008’de yürürlüğe giren Vakıflar Kanunu‘nun 30’uncu maddesinde yer alan “Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzel kişiliğinin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur” hükmü gerekçe gösterilerek 2018’de Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmişti.

Temmuz 2019’da İBB, tescil işleminin iptali için dava açmıştı.

Bilirkişi raporlarıyla değerlendirme yapan İstanbul 8. Asliye Hukuk Mahkemesi geçen günlerde binayı İBB’ye devreden karara imza attı.

Mahkeme gerekçe gösterilen Vakıflar Kanunu’nun 30. maddesinin yeterli olmadığını, bilgi ve belgelerle tarihi yapının adı geçen Haremeyn ve Mirdivanı Vakfı’na ait olup olmadığının ispatlanması gerektiğini bildirdi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.