ManşetTürkiye

Gezi 5 yaşında

0

Beş sene önce başlayan ve Türkiye tarihinin en büyük direnişi olan Gezi Parkı olayları hafızalardaki yerini koruyor.

İstanbul’un son yeşil alanı Gezi Parkı’ndaki ağaçları korumak için oluşan Gezi Direnişi, iş makinalarının 27 Mayıs 2013 akşamı saat 22:00’da Taksim Gezi Parkı’na girmesiyle başlamıştı.

Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’nın yapılacağını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Cesur olunması gereken konulardan biri de bu. Taksim’deki Gezi Parkı. Oraya o tarihi eseri inşa edeceğiz. Orada bir eser vardı. Adı ister tarih müzesi olur, ister şehir müzesi olur. Ama bunu yapmamız lazım. Korkmayacağız” demişti.

Direniş sonucunda 1 Haziran’da polisler Taksim Meydanı’ndan çekilmişti.

Karikatürist Serkan Altuniğne’nin çizimi, Birgün

Projenin dayanağı olan Gezi Parkı ve Topçu Kışlası planı İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından 6 Haziran 2013 tarihinde iptal edilmişti.

Polis 15 Haziran’da Taksim’e geri girerek Gezi Parkı’na saldırmış, ülke çapında 79 ile yayınlan eylemlere 2,5 milyonu aşkın kişi katılmıştı.

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV)’nın 2014’te paylaştığı rapora göre Mehmet Ayvalıtaş, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Hasan Ferit Gedik, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan ve Berkin Elvan’ın da bulunduğu 11 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 653 eylemci hakkında 97 dava açıldı, en az 43’ü ağır olmak üzere, 8 bin 163 kişi yaralandı. İstanbul Veteriner Hekimler Odası’na göre (2013) 2 köpek, 9 kedi hayatını kaybetti, farklı türden yüzlerce kuş da zarar gördü ve öldü.

Yer: Gezi Parkı, Taksim

Gezi Parkı’na polis saldırısı yine sabah 05:00’te başladı

68 Baharı’ndan 45 yıl sonra Gezi Parkı’nda 2013 Baharı

[Canlı Yayın] Gezi Parkı Direnişi 7. gününde

[Özel Haber] Montpellier’den Gezi Parkı’na destek

Gezi Parkı tiril tiril. Nöbetçiler herkesi parka çay içmeye bekliyor

Taksim Dayanışması “nöbetçileri” Taksim’e çağırıyor!

[Özel Haber] Güneş Rüzgar Gezi Parkı’na yeter!

Beyoğlu Yeşil Ev, direnişçiler için 24 saat açık

 

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.