Hafta SonuManşet

Gezegenin en yaşlı 10 ağacı ile tanışın

0

Avustralya ve ABD’deki bilim insanlarının çalışmaları, önlem alınmazsa, çok sayıda hayvanı barındıran ve biyolojik çeşitliliğe katkıda bulunan yaşlı ağaçların neslinin tükeneceğini söylüyor.

“Science” dergisinde yayınlanan bir çalışmada dünya genelinde yaşları 100 ile 300 arasında değişen ağacın endişe verici düzeyde yok oluşunun endişe verici düzeyde olduğu belirtildi.

Araştırmacılardan David Lindenmayer bu durumun sadece yaşlı ağaçlar için değil bütün ekosistem için önem arzettiğini söylüyor.

Yaşlı ağaçların yok olmasının iklim değişikliği, ormancılık ve tarım arazisi açmak üzere ıslah çalışmaları gibi sonuçları olduğunun belirtildiği araştırmaya göre ağaçların yok olması, ormanların içerisinde yaşayan diğer canlı türlerini de doğrudan etkileyecek.

Bu kötü haberi bahane ederek, Yeşil Gazete olarak, sizleri Dünyanın en yaşlı sakinleri  Jhomon Sungi, General Sherman, Yaşlı Fındık Ağacı, Patriarca de Floresta (Brezilya Ağacı), Jardine Juniper, Senatör, ‘Alerce’, Patagonya’nın Selvi ağacı, Llangernyw Yew, Abarkuh, Methuselah ile  tanıştırmak istiyoruz.

İşte dünyanın en yaşlı ağaçları:

10. Jhomon Sugi


Bir Japon çamı olan Jhomon Sugi’nin yaşının genç 2,170, en yaşlı 7,200 olabileceği tahmin ediliyor.

 

 

 

9. General Sherman


En genç Antik ağaç kategorisinde olan General Sharman bir mamut ağacı. Boyu 83 metre olan General’in en ise tam 31 metre. Sequoia Ulusal Parkında yaşayan General’in yaşının yaklaşık 2,300 ile 2,700 olabileceği düşünülüyor.

 

8. Yaşlı Fındık Ağacı


Sicilya’da Etna dağı eteklerinde ikamet eden Yaşlı fındık ağacı’nın bir diğer ismi de “100 atın Ağacı”. Yolunuz İtalya’ya düşerse, San D’Alfio’da Linguaglossa yolu üzerinde bulunan bu 2500 yıllık fındık ağacına selam vermeden geçmeyin.

 

7. Patriarca de Floresta (Brezilya Ağacı)


Atlantik Orman’nın en yaşı sakini olan by heybet ağacın türü Lecythidaceae olarak geçiyor. Madagascar’dan Güney Afrika Ormanlarına kadar birçok akrabası olan Patriarca de Floresta’nın doğum günü pastası olsaydı eğer en az 3000 adet muma ihtiyaç duyulacaktı.

 

6. Jardine Juniper


‘Jardine Juniper’ ağacını ABD’nin Utah eyaletinde Logan şehri dışında bulabilirsiniz. Jardine saçları döküldüğünden olsa gerek biraz sinirli görünse de, 3200 yaşında olmasıyla karşısında şapkaların çıkarılmasını hakediyor.

 

5.Senatör (nesli tükendi)


Florida’nın en eski sakini olan Senatör yaklaşık 3500 yıldır bu dünyanın yükünü çekiyordu. Ta ki, 2012 Mart ayında 26 yaşındaki bir insan tarafından yakılıncaya dek. Sadece 26 yıllık hayatında 3500 yaşında bir hayatı ortadan kaldırmaya muvaffak olan bu kişinin ait olduğu türün en uzun yaşayanı ise sadece 122 yaşına ulaşabilmişti.

 

4. ‘Alerce’, Patagonya’nın Selvi ağacı


Türünün en yaşlı örneği olan Alerce’nin Patagonya’nın da en eski yerlilerinden biri olduğu söyleniyor. Patagonya’nın en yaşlı ağacı tam 3500 yıldır yangınlara, savaşlara, oduncu ve bilinçsiz çiftçilere inat yaşamayı sürdürüyor.

 

3. Llangernyw Yew


Llangernyw dünyanın yaşı porsuk ağacı. Güney Gallerde bir mezarlıkta bu zamana kadar saysız insanı toprağa verilişine şahitlik etse de, kendisi yaklaşık 4000 yıldır hayatta.

 

 

2. Abarkuh


Eski bir İran inanışına göre Zerdüşt, gökten yeryüzüne inerken beraberinde bir selvi ağacı da getirmiş. İranlıların yüzyıllardır selvi ağacına ayrı bir önem vermeleri bu sebepten ötürü müdür bilinmez ama selvilerin en yaşlısı olan Abarkuh 4000 yıldır birçok kişiye ilham vermeye devam ediyor.

 

 

1. Methuselah


Yeryüzünde hiçbir canlı Metuselah’ın şahit olduğu şeylere tanık olma şansı yakalayamamıştır. Dile kolay tam 4,800 yıl!  1964’de insanoğlunun vahşi yüzü ile karşılaşıp birçok dalını kaybetmiş olsa da, Methuselah halen dünyanın en yaşlı canlısı olarak Beyaz dağlarda yaşamaya devam ediyor.

 

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.