DoğaManşet

‘Gezegenimizde bu karizmatik kedilere de yer var’

0
Fotoğraf: Shouzhi Wang

Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF) 29 Temmuz Dünya Kaplan Günü vesilesiyle bir açıklama yayınlayarak sayıları avcılık sebebiyle giderek yok olma tehlikesi artan kaplanların durumunu hatırlattı.

Dernek yaban hayatını korumak için sembolik olarak başlattıkları kaplan evlat edinme kampanyasını hatırlatarak bu çalışmalara destek olma çağrısında bulundu.

Yok olma tehlikesiyle karşı karşıyaydı

Yapılan açıklamada “Tam 10 yıl önce doğal ortamında yaşayan kaplan sayısının sadece 3 bin 200 olduğunu biliyor muydunuz?” sorusu sonuldu.

Kaplan popülasyonunun geçen yüzyıla göre yüzde 97 oranında azaldığı belirtilen açıklamada bilim insanlarının bu rakamı bir kırılma noktası ve geri dönüşü zor bir durum olarak tanımladığı söylendi.

Son 10 yılda iki ülkedeki nüfus iki katına çıktı

2010 yılında kaplanları kurtarmak için hükümetler, çevre örgütleri, doğa koruma uzmanları, yerel halk gibi birçok bileşenin bir araya geldiğini belirten WWF “Son 10 yılda büyük bir başarı elde edildi. Bugün beş ülkede kaplan sayısı iki katına çıktı” dedi.

Kaplanların ekosistemin devamlılığı için önemine de değinilen açıklamada “Bir kaplanın korunması yaklaşık 100 kilometrekare büyüklüğünde bir alanın korunması anlamına geliyor. Böylece sadece kaplan değil bu alanda yaşayan gergedan, fil, boz ayı, orangutan gibi tehdit altındaki pek çok tür de korunmuş oluyor” ifadeleri kullanıldı.

‘Yasa dışı avcılık doğal hayatı tehdit ediyor’

Biyolojik çeşitlilik, ekosistemler ve insanlar arasında bir köprü olan kaplanların yaşam alanlarının çoğunda tarımsal faaliyetler yapıldığı, kereste ticareti için ormanların yok edilmesi nedeniyle yok olduğu belirtilen açıklamada günümüzde yasa dışı avcılık, yaban hayat ticaret, insan-kaplan çatışmasının da kaplanların karşılaştıkları önemli tehditler arasında olduğu belirtildi.

Açıklamanın devamında “Bu görkemli canlının yalnızca belgesellerde kalmaması, doğal yaşam alanlarının korunması için desteğinize ihtiyacımız var! Sembolik olarak bir kaplan evlat edinerek hem sevdiklerinize hem de doğaya yaşam dolu bir armağan verebilirsiniz” denildi.

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.