ManşetDoğa Mücadelesi

Germiyan’ın bilirkişi incelemesi tarihe geçti

0

İzmir‘in Çeşme ilçesinde bulunan Germiyan Köyü’nde 57 dönüm orman ve antik eserin olduğu bölgede Güral Porselen tarafından yapılacak Rüzgâr Enerji Santralı (RES) için açılan iptal davası için bilirkişi incelemesi 526 gün sonra, bugün gerçekleşecek.

Birgün’den Aycan Karadağ’ın aktardığına göre; Avukat Şehrazat Mercan, sürecin hukuk tarihine geçtiğini belirterek “Süreç usulsüzlüklere ve bölge tahribatıyla dolu. Açtığımız iptal davası sonucunda 526 gün sonra bilirkişi incelemesi olacak. Hukuk tarihine geçti. Biz bölge halkıyla beraber incelemeyi takip edeceğiz. Doğanın korunması için mücadelemiz sürecek” dedi.

‘ÇED gerekli değildir’ kararı

Şirket ilk olarak 2016’da proje için başvurarak ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu gerekli değildir’ kararı aldı. Bölge halkının itirazları sonrası açılan iptal davasında karar iptal edilerek 2017’de Danıştay 14. Dairesi tarafından onaylandı.

Yaşanan sürecin ardından şirket 2020 yılında tekrar harekete geçti. Bu sefer şirket ÇED kapsam dışı belgesi alarak projeye başlarken çevre savunucularının bölgeye giderek tepki göstermesi üzerine çalışmalar kısa süreli durduruldu.

Antik dönem Roma eserleri de tahrip edilmişti

Çalışma sırasında başlatılan orman yolu açılma çalışmaları üzerine alanda bulunan antik dönem Roma eserleri de tahrip edilmişti. Bölge halkı ise ÇED kapsam dışı kararı iptali için 9 Eylül 2020 tarihinde dava açtı. Bir buçuk yıl sonunda İzmir 2. İdareme Mahkemesi tarafından bilirkişi incelemesi bugün yapılacak. Hukukun aksaması ise şirkete yaradı. Şirket projenin bir bölümünü tamamlamış oldu.

2020’de durdurulmuştu

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararı ile Germiyan Mahallesinde Kasım 2020’de RES projesi kısmen durdurulmuştu. Kurul tarafından santralin bir ünitesinin kurulacağı alan Birinci Derece Sit Alanı olarak tescillenmişti. Türkiye’de kurulan ilk RES 1984’te yine Çeşme’de bir otelin bahçesinde kurulmuştu

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.