Geri dönüşümde yeni model: Sigara izmaritleri asfalt yapımında kullanılacak

Dünyada her yıl trilyonlarca sigara tüketiliyor ve çoğu izmarit ne yazık ki çevreye atılıyor. Sigara insan sağlığını tehdit etmekle kalmıyor aynı zamanda havayı da kirletiyor, çevreye atılan izmaritler ise doğada çözünme süresi bir yana zehirli kimyasallarını derelere, nehirlere ve okyanuslara salıyor.

Sigara izmaritlerinin yol açtığı toksik etkiyi azaltmak ve bu atıkları yeniden değerlendirmek üzere yola koyulan Avusturalya’lı araştırmacılar geçtiğimiz günlerde izmaritlerden kaldırım ve asfalt yol yapılması konulu bir çalışma yayınladı.

Pınar Eşkin’in Ekolojist’te çıkan haberine göre Avusturalya’da bulunan Royal Melbourne Teknoloji Enstitüsü’nden (RMIT) Abbas Mohajerani liderliğindeki araştırmacılar, asfalta sigara izmariti katarak daha dayanıklı ve termal iletkenliğin daha az olduğu bir formül üretti.

Araştırma kapsamında, zehirli kimyasalların çevreye sızmasını önlemek için bitüm ve parafin mumu kullanılarak sigara izmaritleri izole edilmiş. Daha sonra izole edilen izmaritler sıcak asfalt karışımı ile karıştırılarak daha yoğun ve dayanıklı bir yapı elde edilmiş.

Ortaya çıkan ürün büyük bir atık sorununu çözmekle kalmıyor, aynı zamanda betonlaşma nedeni ile şehirlerde yaygın olarak oluşan kentsel ısıl ada etkisini de azaltıyor. Kısaca sigara izmaritleri güneşten gelen ısıyı daha az tutuyor ve ısı iletkenliği azalan yollar şehirlerin ısınmasına sebebiyet vermiyor.

Her yıl yaklaşık 6 trilyon sigara üretilmekte, bu da 1,2 milyon tondan fazla sigara izmariti atığı demek oluyor. Bu rakamların, özellikle dünya nüfusundaki artıştan ötürü 2025 yılında yüzde 50’den fazla artması bekleniyor.

 

(Ekolojist)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR