İklim KriziKentManşet

Reuters araştırması: Güneş altında çimen 40, asfalt 65 derece ölçüldü

0

Yeni yapılan bir araştırmada, hava sıcaklığının çimen, asfalt ve beton gibi farklı yüzeylere nasıl farklı yansıdığını ve bunun sıcak dalgalarını nasıl şiddetlendirdiği ortaya kondu.

Reuters‘in aktardığına göre, ABD‘nin Phoenix kentindeki Arizona Yanık Merkezi Direktörü Dr. Kevin Foster, asfalt ve beton yüzeylerin doğrudan güneş ışınlarına maruz kalması durumunda yüzey sıcaklığının 82 dereceye kadar ulaşabildiğini aktardı. Ajansın araştırmasına göre, hava sıcaklığının 38 santigrat derece olduğu bir günde saat 17.00’de çimen veya kuru otların olduğu bir yüzeyin sıcaklığı 40 derece ölçülürken, asfalt ve beton yüzeylerin sıcaklığı 65 derece olarak ölçüldü.

Asfalt ve beton yüzeyler, sıcaklığın yüzde 95’ini havaya geri veriyor

Phoenix’te sıcak havaların etkili olduğu günlerde doktorların yere düşerek veya hava sıcaklığından daha sıcak yüzeylere dokunarak yanan pek çok kişiyi tedavi etmek durumunda kaldığını belirtilen haberde, “Yüzey sıcaklığı, etrafındaki alanın ne kadar ısınacağında kritik bir rol oynar; aynı zamanda aşırı hava olaylarının yaşandığı zamanlarda sağlığı tehdit eden bir risk halini alır” denildi.

Sıcak  dalgaları sırasında güneşten gelen enerjinin büyük bir kısmının yüzeylerce emilip geri yansıtılıyor, bu da söz konusu yüzeylerdeki sıcaklığı ciddi oranda artırıyor. Sıcak yüzeyler bu ısıyı havaya transfer ediyor ve genel hava sıcaklığının artmasına katkıda bulunuyor.

Buna göre, çimen ve toprak gibi geçirimli ve nemli yüzeylerde daha az ısı birikimi olurken, asfalt ve beton gibi yapı malzemeleri güneşin enerjisinin yüzde 95 kadarını emip atmosfere geri salabiliyor.

Şehirlerdeki ısı adaları

Reuters’ın araştırmasına göre, sıcak dalgalarının şiddetini ve etkisini artıran bir diğer faktör ise ‘ısı adaları’.  Doğal ve geçirimli yüzeylerin yerini binalar ve yollar gibi geçirimsiz yapılar aldığında ortaya iklim bilimcilerin ‘şehirdeki ısı adaları’ dediği alanlar çıkıyor. Bu alanlar ise etraflarındaki diğer bölgelere nazaran daha yüksek hava sıcaklıklarıyla karşı karşıya kalıyor.

Araştırmaya göre, büyük şehir merkezlerindeki yıllık sıcaklık ortalamaları bu nedenle kırsal alanlarla karşılaştırıldığında 1 ila 3 santigrat derece daha yüksek olabiliyor. ABD Çevre Koruma Ajansı’na göre, açık ve ılık bir gecede söz konusu sıcaklık farkı 12 dereceye kadar çıkabiliyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.