Gerçek temizlik günleri başlıyor!

Bir algı karmaşası yaşıyoruz aslında. Bugün çoğumuza göre “Toprak mı pis, yoksa bu deterjan mı?” sorusunun cevabı toprak. Çünkü toprak bize uzak, yabancı. İçerisinde neler var kim bilir.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği,  ekolojik yaşam pratiklerini yaymak için düzenlediği Gerçek Temizlik Günleri’nin ilkini 16 Mart Cumartesi günü Şişli %100 Ekolojik Pazar’ında gerçekleştiriyor.

Gerçek Temizlik Günleri’nde ekolojik yaşam pratiklerinin yaygınlaştırılmasının yanısıra ekolojik temizlik malzemelerinin tariflerinin paylaşılması da hedefleniyor.

Bugün temizlik alışkanlıklarımız birkaç kuşak önceki temizlik anlayışından çok farklı bir noktada. Sektör, herkesin evlerinin “pırıl pırıl”, “bembeyaz”,”dezenfekte edilmiş”,”hijyenik” olması gerektiği konusuda herkesi ikna etmiş gözüküyor. Bir algı karmaşası yaşıyoruz aslında. Bugün çoğumuza göre “Toprak mı pis, yoksa bu deterjan mı?” sorusunun cevabı toprak. Çünkü toprak bize uzak, yabancı. İçerisinde neler var kim bilir.

Ama raflarda dizili temizlik malzemeleri mis kokulu, hijyeni simgeliyor ve bizi bir sürü dertten kurtarıyor değil mi? Arkasına baktığınızda da derin bir oh çekiyorsunuz, içindeki herşey belli, size ya da doğaya zararlı birşey koyacak olamazlar ya. Hem kim istemez tek yıkamada sakız gibi beyaz çamaşırlar, bir damlayla bütün mikropları kırılan tuvaletler? Onlar benim yerime temizliği hallederken ben de keyfime bakarım…

Ama ne pahasına? Bugün evlerimizde kullandığımız, içerisinde onlarca kimyasal barındıran temizlik ürünleri sizin için temizliği yaptıktan sonra nereye gidiyor dersiniz? Bu ürünlerin büyük kısmı doğrudan kanalizasyona akıp sonunda da içerdiği kimyasallarla birlikte yeraltı sularına karışıyor, su kaynaklarını uzun vadede kullanılmaz hale getiriyor, toprağı zehirliyor. Karmaşık üretim süreçlerinin gerektirdiği yoğun enerji tüketiminden ve üretimde kullanılan petrol ürünlerini ise tüm bu hijyen takıntılı sürecin olumsuzlukları.

Çevreye verilen zarardan belki de daha kısa süre içerisinde hissedebileceğimiz etkiler ise kendi sağlığımıza. Sözünü ettiğimiz kimyasallar, sonunda “fazla yüklenme” olasılığı yaratarak vücudumuzda depolanıyor ve zehirli olma düzeyine ulaştığında çeşitli hastalıklara yol açıyor. (Kronik yorgunluk, alerjiler, karaciğer sorunları, lenf kanseri gibi.).

 

Peki bu ürünler yokken ne yapıyorduk? Evlerimizde bulunan iki üç malzemeyle bütün temizliğin altından kimyasallar olmadan da kalkıyorduk. Ama artık bu bilgiler unutulmak ve tüm temizliğimiz kimyasallarla dolu temizlik ürünlerine teslim edilmek üzere. Buna dur demek isteyenlerden birisi de Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği. Derneğin ekolojik yaşamı yayma hedefiyle üç ayda bir üyeleri için yayınladığı Ekolojik Yaşam Rehberi’nin 14. Sayısı bu sebepten doğa dostu temizlik malzemelerine ayrılmıştı. Dernek “Gerçek temizlik mümkün!” diye haykırmış, herkesin evlerinde uygulayabileceği tarifler vermişti. Şimdi bir adım ileri gidiyor ve derneğin uzun soluklu projelerinden olan %100 Ekolojik Pazarlarda gerçekleştirilecek “Gerçek Temizlik Günleri” ile rehberde yayınlanan tüm tarifler pazara gelen ziyaretçiler ile beraber hazırlanacak ve uygulanacak.

Yapılacak tarifler arasında bulaşık ve çamaşır makinası tozlarından, çok amaçlı yüzey temizleyicilere, elde bulaşık yıkama sıvısından cam temizleyiciye kadar neredeyse hergün kullanılan temel tarifler de var. İlki 16 Mart Cumartesi günü Şişli’de gerçekleşecek Gerçek Temizlik Günleri’nin gün içi akışı ile ilgili ise hatıranması gerekenler 11:00 ve 13:00 saatleri, çünkü bu saatlerde tüm tarifler başan sona anlatılarak yapılacak.

Bu tariflerin yaygınlaşması ve kullanılması demek daha az enerji tüketimi, daha az kimyasal kirlilik ve sağlığımıza daha az zarar demek. Bu nedenle atılacak en küçük adımlar bile büyük etkiler yaratma şansına sahip. Buğday Derneği, bunun farkında olarak ekolojik bir yaşama adım atmak, gezegendeki ayak izini küçültmek ve beraber üretmenin hazzını yaşamak için herkesii %100 Ekolojik Pazarlardaki Gerçek Temizlik Tezgahı’na bekliyor.

Gerçek Temizlik Günleri Tarihleri şöyle:

16 Mart – 7 Nisan Şişli %100 Ekolojik Pazar

31 Mart – 14 Mart Kartal %100 Ekolojik Pazar

 

Haber: Bora Kabatepe

(Yeşil Gazete)

 

 

 

 

 

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR