Genç iklim aktivistlerinden İstanbul’da eylem: COP26’da bizi yüzüstü bırakmayın

Maçka Demokrasi Parkı'nda bir araya gelen genç iklim aktivistleri Glasgow'da başlayacak COP26 iklim konferansı öncesinde liderlere 'Birbirinizi değil bilim insanlarını ve biz gençleri dinlemenizi istiyoruz' şeklinde seslendi. 

İstanbul’daki genç iklim aktivistleri Kasım ayında Glasgow’da gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26’ncı Taraflar Konferansı (COP26) öncesinde liderlere baskı oluşturmak için tüm dünyayla eş zamanlı olarak iklim grevine çıktı.

Şişli’deki Maçka Demokrasi Parkı’nın girişinde toplanan öğrenciler burada gerçekleştirdikleri basın açıklamalarıyla karar vericilerden etkili iklim hedefleri talep etti.

‘Harekete geçin’

Roots & Shoots adına basın açıklamasını okuyan Elif Sarah, “COP26 İklim Zirvesi’ne dikkat çekmek ve yüzleştiğimiz durumun aciliyetini bir kez daha hatırlatmak için buradayız” dedi.

Açıklamada “Gençler olarak iklim krizinden en çok etkilenen ülkeler, bölgeler ve topluluklar için ses olmak, gezegenimizi ve haklarımızı savunmak, yıllardır dile getirdiğimiz taleplerimizi duyurmak ve karar alıcıların harekete geçmesini sağlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Tüm canlıların yaşam hakkını savunduklarını ve bilimin ışığında mücadele edilmesi için çabaladıklarını söyleyen Sarah, “Çünkü artık doğanın daha fazla yok edilişini, yaşam haklarının ihlal edilişini, geleceğimizin elimizden alınışını görmek istemiyor; harekete geçilmesinin ve iklimin değil sistemin değişmesi gerektiğini savunuyoruz. Yuvamızın tüm çeşitlilik için yaşanabilir olmasını istiyoruz” dedi.

‘Ekolojik yıkımlar hala görmezden geliniyor’

Daha sonrasında Fridays for Future’dan Zelal Canpolat söz aldı. Yıllardır ısrarla dile getirilmesine rağmen iklim krizi ile mücadele için hızlı ve anlamlı adımların atılmamasının krizin daha da ciddileşmesine ve çevre felaketlerinin artmasına sebep olduğunu belirten Canpolat şunları söyledi:

“Ülkemiz de dahil dünyanın birçok yerinde yangınların, sellerin, kuraklaşan yerlerin, açlık ve susuzlukla mücadele eden kişilerin sayısı artıyor. Kutuplar 35 dereceyi buldu, Grönland’da bir haftada 40 milyar ton buzul eridi! Ancak dünyada etkisini gösteren ekolojik yıkımlar hala görmezden geliniyor.”

‘Bilim insanlarını ve biz gençleri dinleyin’

“Biz gençler yıllardır sokaklarda sesimizi duyuruyor, iklim krizine karşı gerekli adımların atılması için çalışıyoruz” diyen Canpolat geçtiğimiz günlerde change.org üzerinden Türkiye’de iklim acil durumu ilan edilmesi için başlattıkları ve şu ana kadar 15 bin imza toplanan kampanyayı hatırlattı.

“Biz gençler bunları yaparken karar alıcılar ve liderler sorumluluk almıyor ve üzerlerine düşeni yapmıyorlar” eleştirisini yapan Canpolat “Önümüzdeki günlerde İskoçya’nın Glasgow kentinde başlayacak COP26 zirvesinde karar alıcıların birbirlerini değil, bilim insanlarını ve biz gençleri dinlemelerini istiyoruz!” çağrısını yaptı.

‘Artık gerçek eylemler görmek istiyoruz’ 

Basın açıklaması Bilim Virüsü İklim Öncüleri’nden Baran Örnek‘in konuşmasıyla devam etti. Bilim insanlarının iklim krizini kontrol altına alabilmemiz için hiç vaktimizin kalmadığını ve bugün eyleme geçilmesi gerektiğini söylediğini belirten Örnek, “Artık zamanımız kalmadı. Artık sadece sözler duymak değil, gerçek eylemler görmek istiyoruz” dedi.

Açıklamasında “Bizler tüm gezegende iklim krizi için gerekli önlemler alınana kadar tüm ekolojik yıkımlardan, felaketlerden etkilenen canlıların ve hava, su, toprak gibi cansız varlıkların sesini duyuracağız. Karar vericilerden de aynı sözü vermelerini ve eyleme geçmelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Talepler

Tam da bu yüzden COP26’yla birlikte iklim krizi için yıllardır dile getirdiğimiz taleplerimizi tekrar hatırlatmak istiyoruz!” diyen Örnek, şu talepleri sıraladı:

  • Acilen; tüm dünyada küresel sıcaklık artışını 1.5 derece ile snırılamak için harekete geçilmesini,
  • Paris İklim Anlaşması’nın anlaşmanın maddelerinin yerine getirilmesini ve İklim Acil Durumu ilan edilmesini,
  • 2030’a kadar net sıfır karbon emisyonunun sağlanması için adımlar atılmasını; Doğa alanlarında ekolojik yıkıma sebebiyet verecek projelerin durdurulmasını, İklim krizinin beraberinde getirdiği hak ihlallerine karşı harekete geçilmesini,
  • Fırsat eşitliğinin iklim adaleti ve sosyal adalet çerçevesinde sağlanmasını ve tüm bunların gerçekleşmesi için gençler olarak karar alma süreçlerinin her aşamasında etkin, eşit söz ve hak sahibi olarak yer almayı istiyoruz!

Basın açıklamasının ardından iklim aktivistleri “İklimi değil sistemi değiştir” sloganları attı. Maçka Parkı içerisinde yürüyüş gerçekleştiren aktivistler eylemlerine forumla devam etti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

Ümraniye barınağında vahşet: Görüntü alan gönüllülere bıçak çekildi

Hekimbaşı Barınağı'na giden hak savunucuları çok sayıda ölü kedi, hasta ve dışkısı içinde yaşayan hayvan buldu. Bir kişi gönüllülere bıçak çekti, barınak 'izinsiz görüntü alanlara yasal işlem başlatacağız' dedi.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

‘İklim krizi Helena ve Milton kasırgalarında hasarı büyüttü, etkisi yıllarca sürecek’

Araştırmacılar, Florida'daki kasırgalar dolayısıyla ortaya çıkan ekonomik kayıplara iklim değişikliğinin katkısını tahmin etti; eylemsizliğin yıkıcı maliyetini ortaya koydu. 

‘Erkeklikle’ zehirlenmiş erkeklere bir arınma kılavuzu- Kürşat Kızıltuğ

Justin Baldoni, 'Erkeklikle Zehirlenmiş Erkekler'de 'yeterince erkek olma' endişesinin biçimlendirdiği kendi erkeklik krizini reddetme ve dönüşüm sürecini anlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR