COP26İklim KriziManşet

Genç iklim aktivistleri BM’yi sistem çapında iklim acil durumu ilan etmeye çağırıyor

0

Greta Thunberg ve dünyanın dört bir yanından genç iklim aktivistleri, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’ni “sistem çapında bir iklim acil durumu” ilan etmeye çağıran yasal bir dilekçe hazırladı.

Aktivistler António Guterres‘i daha önce pandemide yapıldığı gibi iklim konusunda da üçüncü seviye, yani en yüksek kategoriden, acil durum ilan etmeye davet ediyor.

Dilekçe’yi hazırlayan 14 aktivistin arasında Greta Thunberg’in yanı sıra Marshall Adaları‘ndan Ranton Anjain ve Litokne Kabua, Hindistan‘dan Ridhima Pandey, ABD‘den Alexandria Villaseñor ve Güney Afrika‘dan Ayakha Melithafa yer alıyor.

BM Genel Sekreterliği açıklama yapmadı

Aktivistler bu acil durum ilanının iklim değişikliğine uyumu, iklim bilimi analizini ve halk sağlığı müdahalelerini desteklemek için kaynakların ve teknik uzmanlığın küresel ısınmadan en fazla risk altındaki ülkelere, özellikle küçük ada devletlerine ve gelişmekte olan ülkelere aceleyle gönderilmesiyle sonuçlanacağını umuyorlar.

The Guardian’ın aktardığına göre Birleşmiş Milletler bu dilekçe taslağını gördü ve kendi içerisinde de tartışılıyor. Ancak Genel Sekreterlik ofisi sözcüsü talebin yerine getirilip getirilmeyeceği konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

‘En az pandemi kadar ciddi bir tehdit’

Dilekçenin taslağında, eylemciler genel sekreteri ve diğer BM kuruluşlarını “iklim acil durumuna karşı kapsamlı bir BM müdahalesini harekete geçirmeye” davet ediyorlar.

Ayrıca, onları “iklim konusunda acil ve kapsamlı küresel eylemi denetlemek” için bir kriz yönetim ekibi atamaya çağırıyorlar.

Pandemide benzer bir acil durumun ilan edildiğini hatırlatan aktivistler, “Gezegendeki herkesi öngörülebilir bir şekilde tehdit eden iklim acil durumu, en az küresel bir salgın kadar ciddi ve benzer şekilde acil uluslararası eylem gerektirir” diyor.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.