Genç iklim aktivistleri BM’yi sistem çapında iklim acil durumu ilan etmeye çağırıyor

Aralarında Greta Thunberg'in de bulunduğu genç aktivistler Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'ne yazdığı dilekçede daha önce pandemide yapıldığı gibi iklim krizi için de sistem çapında acil durum ilan edilmesini istedi. 

Greta Thunberg ve dünyanın dört bir yanından genç iklim aktivistleri, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’ni “sistem çapında bir iklim acil durumu” ilan etmeye çağıran yasal bir dilekçe hazırladı.

Aktivistler António Guterres‘i daha önce pandemide yapıldığı gibi iklim konusunda da üçüncü seviye, yani en yüksek kategoriden, acil durum ilan etmeye davet ediyor.

Dilekçe’yi hazırlayan 14 aktivistin arasında Greta Thunberg’in yanı sıra Marshall Adaları‘ndan Ranton Anjain ve Litokne Kabua, Hindistan‘dan Ridhima Pandey, ABD‘den Alexandria Villaseñor ve Güney Afrika‘dan Ayakha Melithafa yer alıyor.

BM Genel Sekreterliği açıklama yapmadı

Aktivistler bu acil durum ilanının iklim değişikliğine uyumu, iklim bilimi analizini ve halk sağlığı müdahalelerini desteklemek için kaynakların ve teknik uzmanlığın küresel ısınmadan en fazla risk altındaki ülkelere, özellikle küçük ada devletlerine ve gelişmekte olan ülkelere aceleyle gönderilmesiyle sonuçlanacağını umuyorlar.

The Guardian’ın aktardığına göre Birleşmiş Milletler bu dilekçe taslağını gördü ve kendi içerisinde de tartışılıyor. Ancak Genel Sekreterlik ofisi sözcüsü talebin yerine getirilip getirilmeyeceği konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

‘En az pandemi kadar ciddi bir tehdit’

Dilekçenin taslağında, eylemciler genel sekreteri ve diğer BM kuruluşlarını “iklim acil durumuna karşı kapsamlı bir BM müdahalesini harekete geçirmeye” davet ediyorlar.

Ayrıca, onları “iklim konusunda acil ve kapsamlı küresel eylemi denetlemek” için bir kriz yönetim ekibi atamaya çağırıyorlar.

Pandemide benzer bir acil durumun ilan edildiğini hatırlatan aktivistler, “Gezegendeki herkesi öngörülebilir bir şekilde tehdit eden iklim acil durumu, en az küresel bir salgın kadar ciddi ve benzer şekilde acil uluslararası eylem gerektirir” diyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR