“Genç Çiftçilere Hibe” projesinin detayları belli olmaya başladı

Özellikle kırsala geçiş yapmayı düşünen genç şehirliler nezdinde büyük heyecan yaratan ve “Genç Çiftçilere 30 bin TL Hibe” diye bilinen projenin detayları hakkında beklenen tebliğ 5 Nisan Salı günü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

1 kırsal yaşamdan öyküler 4

Tebliğ’in tamamı bu adresten okunabilir.

40 yaşına kadar

Tebliğde öne çıkan maddeleri ve “esas merak edilenleri” Yeşil Gazete olarak yetkililerle de görüşerek sizler için derledik.

  • Kırsalda yaşayan veya kırsala yerleşmeyi planlayan,
  • Herhangi bir ücretli işte çalışmayan VE öğrenci olmayan,
  • 18 – 40 yaş arası tüm bireyler,

hibe projesine başvuru hakkına sahip.

12 Nisan’da başlıyor

Tebliğden de görüleceği gibi tarımsal üretim açısından geniş bir yelpazeye denk gelen ürün ve üretim kalemleriyle ilgili temel detaylar içinse Bakanlık tarafından hazırlanmakta olan “Uygulama Rehberi” bekleniyor.

Yeşil Gazete olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bir taşra teşkilatıyla yaptığımız görüşmede aldığımız bilgilere göre, 12 Nisan Salı günü itibariyle tüm İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri’ne bireysel olarak müracaat edebilecek, aklınızdaki projenin detaylarını paylaşıp bunun hangi harcama kalemlerinin hibeye uygun olduğunu görebileceksiniz.

Hibelere başvurmak için gerekli başvuru dosyalarının oldukça sade, kolay doldurulabilecek şekilde hazırlandığı görülüyor.

İki yıl boyunca yerinde kontrol

Hibelere başvurmak için arazi sahibi olma koşulu yok; ancak bazı projeler için kira sözleşmesi yoluyla kiralanmış olduğu gösterilecek araziler gerekiyor. Hibe kapsamında gerçekleştirilecek projelerin 2 yıl boyunca yerinde kontrol edileceği de tebliğde geçen bilgiler arasında.

Küçükbaş ve büyükbaş alımlarının TİGEM (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) çiftliklerinden yapılacağı öngörülüyor. Bu, projenin aynı zamanda kültür ve melez “damızlık” ırkların yaygınlaşması sürecini de kısmen de olsa destekleyeceği anlamına gelebilir.

Yine aldığımız bilgilere göre projeye başvurmak için son tarih olan 11 Mayıs’a kadar yapılan bütün başvurular toplanıp tek seferde İl Tarım Müdürlükleri’ndeki değerlendirme komisyonlarına gönderileceği için projeye en baştan ya da sona doğru başvurmanız bir fark yaratmayacak.

Proje çerçevesinde hangi bölgelere ne kadar bütçe ayrılacağı ise TÜİK verilerine göre belirlenecek.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR