Gelişmiş ülkeler Varşova İklim Zirvesi’ nde önceki taahhütlerine geri döndü

Urmi Goswami imzasıyla Economic Times’ da yayınlanan yazıyı, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Zeliha Yıldırım’ ın çevirisiyle sunuyoruz.

***

Varşova İklim zirvesi, Filipinler müzakerecisinin, müzakerelerden anlamlı bir sonuç çıkana kadar açlık grevine girmesi ile dramatik bir başlangıç yaptı. Ancak buna rağmen, bazı sanayileşmiş ülkelerde daha önceki taahhütlerin dışında yeni destekler konusunda anlaşma yolunda herhangi bir ilerleme belirtisi yok.

Haiyan tayfununun binlerce insanın ölümüne sebep olması nedeni ile  iklim değişikliği ile mücadele için kararlı adımlar atılmasını isteyen ve açlık grevine giren Filipinler müzakerecisi YEB Sano’ nun duyurusu, gençlik ve sivil toplum örgütlerinin dikkatini çekerken,  resmi müzakereciler bu konuda duyarsız görünüyordu.

Japonya, Avustralya, Kanada ve Rusya gibi ülkeler Kyoto Protokolü ile 2020 yılına kadar yerine getirmeleri gereken emisyon azalma hedeflerinden daha azını gerçekleştirdi. Kanada ve Rusya anlaşmaya son verirken Japonya ve Avustralya’nın Kyoto hedeflerini yakalayamayacağı görülüyor.

BM iklim sorumlusu Christiana Figueres 2020 döneminde emisyonları azaltmak için ülkelerin daha fazla çabalamalarının gerekli olduğunu belirterek zirvenin sesini bu yönde ayarladı.

Müzakerelerin açılış oturumunda ” Varşova’da yakaladığımız bu fırsatı kaçırmamız gerekiyor. Olumlu sonuçlar üretmek için sonuca odaklı olup tam zamanlı, maksimum çaba harcamalıyız. Burada yaşanan oyun değildir. 2020 hedeflerini yakalamak için etkili bir yol bulmak ve 2020 sonrasında küresel iklimin, ekonomik ve kalkınma gündemini şekillendirecek yeni bir anlaşmanın unsurlarına daha fazla netlik kazandırmalıyız” dedi.

Ancak hem gelişmiş ülkeler hem de gelişmekte olan ülkeler kendi ekonomik ve sosyal sorunları ile meşgul görünüyor. Daha önce 2020 yılına kadar 1990 seviyesinden yüzde 25 oranında sera gazı emisyonlarını azaltma kararı alan Japonya bu hedefi 2020 yılına kadar 2005 seviyesinin yüzde 3.8 oranında azaltılması olarak revize etti.

Reel olarak, bu hedef 1990 seviyelerinden yüzde 3 oranında artış anlamına gelmektedir. Kyoto Protokolü’nün uzantısını imzalamayı reddeden Tokyo, 2011 yılındaki Fukuşima krizi ardından nükleer güce olan bağımlılığının azaltılması hedefini beyan etti.

Avrupa Birliği, Kyoto Protokolü’ nün ikinci aşaması için belirlenen yüzde 20 azaltma hedefini artırmaya çalışıyor.

Yeşil Gazete için çeviren: Zeliha Yıldırım

Yazının özgün hali

(economictimes.indiatimes.com, Yeşil Gazete)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çevre aktivistlerinin gözü Busan’da: Dünya izliyor, plastikten vazgeçin

Busan'da ikinci gününe giren Küresel Plastik Anlaşması görüşmelerinde çevre örgütleri ve sivil toplumun plastikten uzaklaşmayı hedefleyen bir anlaşma için baskısı artıyor.

Güneş enerjisi, Türkiye’nin elektrik talebindeki artışın üçte ikisini karşıladı

Ember'in analizine göre, en yüksek talebin olduğu dönemde güneş enerjisi talep artışının üçte ikisini karşılıyor. Temmuz 2024'de 10 milyondan fazla kişiye elektrik güneşten sağlandı.

Hollanda genetik mutasyonla üretilen kedilerin sahiplenilmesini yasaklıyor

Scottish Fold ve Sphynx kedilerin yarışmalara, gösterilerine katılmaları ve reklamlar ve sosyal medyada sergilenmesi de yasaklanacak.

Gazeteci, yazar ve hak savunucularına gözaltı dalgası

Bu sabah çok sayıda ilde yapılan operasyonlarda 13 gazeteci de gözaltına alındı. Dosyalara gizlilik kararı verildiği için gerekçe bilinmiyor.

KIYIDA’dan kıyıların kiralanmasına karşı mücadele çağrısı

Kıyıda Hareketleri Ağı, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri, kıyıların özel şirketlerce işgaline karşı Anayasa hatırlatması: Kıyılar hepimizin, kiralayamazsınız!

EN ÇOK OKUNANLAR