Duyurularİklim KriziManşet

Gelecek için Karikatürler İzmir’de ziyarete açıldı

0

İklim krizi ile ilgili 100 eserin yer aldığı uluslararası karikatür sergisi İzmir’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) ziyaretçilerle buluştu. 7 Ocak’ta kapılarını açan “Gelecek için Karikatürler” isimli sergi 30 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek.

Sergi, iklim krizine dikkat çekmek için İsveçli iklim eylemcisi Greta Thunberg’in cuma günleri okulu boykot ederek İsveç Parlamentosu’nun önünde yaptığı “Gelecek için Cumalar” hareketinden esinle kurgulandı. Tüm dünyayı gezmesi planlanan sergi ilk olarak Almanya’nın Dortmund kentinde gösterildi. İkinci durak olarak ise İzmir seçildi.

Serginin afişi: Mono Greta

Sergide, beş kıta ve 35 ülkeden 100 karikatür bulunuyor. Karikatürler iklim krizine, çevre kirliliğine, denizdeki plastik yığınlarına, çöp dağlarına ve trafik karmaşasına dikkat çekiyor. Serginin afişi “Mona Greta”, karikatürist ve aynı zamanda serginin Menekşe Çam ile birlikte küratörlüğünü üstlenen Bernd Pohlenz tarafından tasarlandı. Sanatçı, hümanist ve doğa bilimci Leonardo da Vinci’nin ünlü resmi Mona Lisa ile Thunberg’in portresini birleştirdi.

Sergi, öğrencilerin iklim krizine karşı başlattığı hareketi destekleyen Dortmund Belediyesi’nin desteğiyle oluşturuldu.  Belediye, Berlin merkezli dünyanın en büyük online karikatür arşivi toonpool.com ve karikatürist Bernd Pohlenz ile işbirliği yaparak 120 ülkeden 2500 sanatçının 300 bin çiziminden 100 karikatürü seçti. Seçki “Gelecek için Karikatürler” başlığı altında toplanarak uluslararası bir sergiye dönüştürüldü.

Menekşe Çam- Temizle Dünyayı

Pohlenz: Karikatüristler genç kuşağa hayranlık duyuyor

İklim Haber’e konuşan serginin küratörlerinden Bernd Pohlenz,birçok profesyonel karikatüristin genç kuşağın “Gelecek için Cumlar” hareketi kapsamında örgütlenmeleri nedeniyle hayranlık duyduğunu belirtti. “Karikatürist, çizer ve grafik tasarımcı gibi sanatçılar yaratıcılığın gücü ile çalışırlar” diyen Pohlenz karikatüristlerin sanat eserlerindeki vizyonlarının ve görsel yorumlarının, dünya çapındaki bir kamuoyu tartışmasını yeni tartışmalara dönüştürdüğünü söyledi.

Pohlenz,  “Sergi ziyaretçilerini; sanatçıların düşünce tarzlarını, yansıttıklarını, uyarılarını ve umutlarını, sanat eserlerinde tehdit edici sahneler veya alaycılık ve ironi ile karakterize edilen karikatürleri deneyimlemeye davet ediyor” çağrısında bulundu.

More in Duyurular

You may also like

Comments

Comments are closed.