Hayvan HaklarıManşet

Gediz Deltası’ndan geçecek otoyol projesine karşı eylem: ‘Flamingoma Dokunma!’

0

Bu yıl yirmi bin flamingonun üremek için geldiği Gediz Deltası, İzmir Körfezi’nde yapılması planlanan otoyol projesiyle yok olma tehditi altında. Doğa Derneği gönüllüleri ve kuş gözlemciler, flamingolara ve onlarla birlikte bölgede yaşayan tüm canlıların karşı karşıya oldukları tehlikelere dikkat çekmek amacıyla 23 Eylül Cumartesi günü Mavişehir’de buluştu.

Gediz Deltası’nın İzmir şehir merkeziyle bağlandığı noktada bir araya gelen 80 kişi, kuşların yaşam alanı olan bölgedeki çamur düzlüğün üzerinde el ele tutuşarak bedenleriyle flamingo resmi çizdi.

Toplam 12.6 kilometre otoyol ve 16.4 kilometre raylı sistemden oluşacak, 4.2 km uzunluğunda körfez köprüsü, 1.9 km uzunluğunda batırma tüp tünel ve bu iki yapıyı birbirine bağlayan yaklaşık 880 metre uzunluğunda yapay adanın yer alacağı İzmir Körfez Geçişi Projesi’nin flamingoların beslenme alanı üzerinden geçecek olmasına tepki olarak “Flamingoma Dokunma” pankartı açıldı.

İzmir Körfez Geçişi Projesi’nin inşa edilmesi halinde dünyadaki on flamingodan birinin yaşadığı Gediz Deltası’nın büyük tehdit altına gireceği ve kuşların bundan zarar göreceği iddia ediliyor. Türkiye’deki 14 uluslararası öneme sahip Ramsar Alanı’ndan biri olan 1. dereceden doğal sit alanı Gediz Deltası, sulak alanların korunması ve sürdürülebilir kullanımını sağlamayı amaçlayan uluslararası bir sözleşme olan Ramsar Sözleşmesiyle korunuyor.

Sivil toplum kuruluşları ve halk tepkili

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, körfezi güney kuzey yönünde geçmesi planlanan projenin çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporunu Mart 2017’de onaylamış, bu karar karşısında Doğa Derneği, EGEÇEP, TMMOB ve 85 kişi, yürütmenin durdurulması ve projenin iptali için dava açmıştı.

Flamingolar terk ettiği yerde insan da var olamaz

Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Itri Levent Erkol, ‘İstanbul için üçüncü köprü projesi ne anlama geliyorsa, İzmir için de Körfez Otobanı projesi aynı anlama geliyor. Her ikisinin de amacı ulaşım gibi görünse de, asıl sonucu şehrin doğal alanlarının yağmalanması olacak’ dedi, tehlikenin rengini şu sözlerle tarif etti: ‘Üçüncü köprü nasıl ki İstanbul’un akciğerleri olan Kuzey Ormanları’nı tehdit ediyorsa, İzmir Körfez Otobanı da, İzmir’in nefesi Gediz Deltası’nı yaşanmaz hale getirecek. Bölgede yaşayan flamingoların varlığı aslında İzmir’de yaşayan insanların sağlığı demek. Flamingoların yaşayamadığı bir şehirde insan da var olamaz. Bu nedenle, Doğa Derneği yasalarla korunan Gediz Deltası’nın yaşaması için her türlü hukuki ve vicdanı mücadeleyi diğer sivil toplum kuruluşları ve İzmir halkıyla birlikte sürdürmeye devam edecek.’

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.