Geçtiğimiz ocak ayı Avrupa’da sıcaklık rekoru kırdı

Avrupa için geçtiğimiz ay, 981-2010 dönemindeki ortalama Ocak ayına göre 3.1 derece daha sıcaktı.

Avrupa Birliği merkezli iklim değişikliği takip ajansı Copernicus, geçtiğimiz ocak ayının sıcaklığının neredeyse tüm Avrupa genelinde 1981 ile 2010 yıllarının ortalama sıcaklığının  yukarısında ölçüldüğünü açıkladı.

6 dereceye varan sıcaklık farkı

Avrupa için geçtiğimiz ay, 2007 yılının bir önceki en sıcak ocak ayına göre yaklaşık 0.2 derece daha sıcak ve 1981-2010 dönemindeki ortalama Ocak ayına göre 3.1 derece daha sıcaktı. Kuzey Avrupa’nın geniş alanlarında bu sıcaklık farkı 6 dereceye kadar vardı.

İstisna olarak Karpat Havzası ve güney Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde ortalama olarak “normalin biraz altında” sıcaklıklar görülürken, genel çerçevede tüm Avrupa daha sıcak bir ocak yaşadı.  Norveç en sıcak ocak gününü bu yıl yaşadı ve ülkede 1900 yılından bu yana ikinci en sıcak ocak ayı kayıtlara geçti. Finlandiya ise ocak ayı 1961’den bu yana en sıcak ay olarak kaydedildi.

1981-2007 ortalamasına kıyasla Ocak ayı sıcaklık farkı

Sıcaklık dünya genelinde arttı

Merkez tarafından yapılan açıklamada sıcaklık rekorlarının Avrupa’ya özgü olmadığı belirtildi. Sıcaklıklar, ABD ve doğu Kanada‘nın çoğu, Japonya ve doğu Çin ve Güneydoğu Asya‘nın bir kısmı, Avustralya’daki Yeni Güney Galler eyaleti ve Antarktika‘nın bazı bölgeleri üzerinde ortalamanın çok üzerindeydi.

Rekor karbondioksit oranları, rekor sıcaklıklar

Bilim insanları yüzey sıcaklıklarındaki bu anormal artışların sebebi olarak karbon salımına yol açan ve atmosferdeki karbondioksit dengesini bozan insan faaliyetlerini gösteriyor. Yüzey sıcaklıkları rekor kırmaya devam ederken, küresel ısıtmaya sebep olan atmosferdeki karbondioksit miktarı da bilim insanlarının uyarılara rağmen artmaya devam ediyor.

21 Ocak’ta atmosferdeki karbondioksit miktarı rekor kırarak 415.79 ppm (milyonda bir parçacık) olmuştu. Böylece atmosferde insanın varoluşundan bu yana bildiğimiz en yüksek karbondioksit seviyesine ulaşılmış oldu.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR