EkolojiManşet

GDO’lu pirinçte ilahi komedya: Gümrük Bakanı “vardır”, Tarım ve Hayvancılık Bakanı “yoktur” diyor

0

Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, Mersin’den Türkiye’ye giren GDO’lu pirinçlerin ardından Tekirdağ’dan benzer şekilde bir ürün girişi olduğunu ortaya çıktığını söyledi

Mersin’den Türkiye’ye giren GDO’lu pirinçlerin ardından dünde Tekirdağ’dan benzer şekilde bir ürün girişi olduğu ortaya çıkarken, Manisa’da da 8 ton pirince ‘GDO şüphesi’ ile el konuldu. Dün Tekirdağ’da çeşitli temaslarda bulunan ve gazetecilerle sohbet toplantısına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tekirdağ’da da bu tür ithalat yapıldığı bilgisine ulaşıldığını kaydetti.

Mehdi Eker: "Ne dünyada ne de Türkiye'de GDO'lu pirinç yok"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise Mersin Limanında yakalanan ve GDO’lu olarak üretildiği öne sürülen pirincin, GDO’lu olmadığını, sözkonusu ürünün çeltik olduğunu söyledi.

Konunun savcılığa aksetmiş olduğunu hatırlatan Eker, yargıya müdahale anlamına gelebilecek şeyler söylemek istemediğini vurgularken, “Benim size Türkiye Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak söylediğim şey şu, vatandaşlarımız o pirinçleri güven içerisinde tüketebilirler. Çünkü ne Türkiye’de ne dünyada GDO’lu pirinç üretimi söz konusu” şeklinde konuştu.

Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç: “Bu tam bir skandaldır”

Tarık Nejat Dinç

Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç de yaptığı açıklamada, genetiği değiştirilmiş pirinçleri tespit eden kurumun bakanlık olmamasını skandal olarak yorumlarken, “Bakanlık, market raflarındaki genetiği değiştirilmiş pirinci nasıl tespit edemedi? Bu durum bakanlığın etkin GDO denetimi gerçekleştiremediğinin somut kanıtı” dedi.

GDO’nun bulaşma ihtimali için de genetiği değiştirilmiş soya ve pirincin neden aynı gemide gelmesine izin verildiğinin sorgulanması gerektiğini kaydeden Dinç, “Bu skandal ilk de değil. Aynı vaka, Ocak ayında yine Mersin limanında, 10 bin tona yakın pirinçlik bir partide de gerçekleşmişti. O pirinçlerin akıbeti ne oldu? Bakanlık etkin denetimini sağlayamadığı ve bulaşmaları engelleyemediği GDO’ların ithalatını acil olarak durdurmalı ve yasaklamalıdır” açıklamasını yaptı.

(Gıda Tarım.com)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.