Doğa MücadelesiHayvan HaklarıManşetYerel

Gazipaşa’ya yapılmak istenen oteller Akdeniz Foku’nu tehdit ediyor

0

Türkiye’deki Akdeniz Foklarının (Monachus monachus) yarısına yakını (yaklaşık 100) Gazipaşa-Anamur bölgesinde bulunan Gazipaşa kıyı mağaralarında yaşıyor. Ancak fokların evi durumunda olan bu bölgeye yapılmak istenen otel nedeniyle, tüm dünyada sayıları 700 civarında kalan türün geleceği tehdit altında.

Son olarak Gazipaşa Su ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı biyolog Mustafa Akkoca tarafından görüntülenen fokların bir daha görülüp görülmeyeceği bilinmiyor. Çünkü bölgedeki deniz mağaralarını kendilerine üreme alanı olarak seçen Akdeniz Foku, insan kaynaklı baskılara karşı son derece hassas bir tür.

Küçük parsellerde yapılaşmaya izin yok

Bölgeye yapılması planlanan otelleri içeren imar planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylandı ve halihazırda Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden onay bekliyor. Bölgede yaşayanlar ise fokların yaşam alanı ve aynı zamanda doğal sit alanı olan bölgede, kıyı şeridinin betonlaşması girişimine tepkili. 

Gazipaşa Hepimizin Platformu adıyla bir araya gelen halk, adını antik kentten alan Selinus Sahili’yle ilgili imar planının ilçeye yarar değil, zarar getireceği görüşünde. Yapılaşmaya karşı Change.org‘da başlatılan imza kampanyasında şimdiye kadar 10 bin imzaya ulaşıldı.

Tartışmalara neden olan plan, 5 bin metreden küçük parsellerde yapılaşma izni vermiyor. Gazeteci Yusuf Yavuz’un aktardığına göre bu, sahilin büyük parsel sahiplerinin yatırımlarına göre planlandığı ve daha küçük parselleri bulunan yerel halkın alandan uzaklaştırıldığı yorumlarını beraberinde getiriyor.

Nitekim Green Park Otelleri’nin sahibi iş insanı Adil Üstündağ‘ın yıllardır bölgeden arazi toplayarak küçük parselleri birleştirmesi bu yorumları doğrular nitelikte.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.