İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Gazeteciler Kepenek, Yükler, Deniz ve Akyüz adli kontrolle serbest, Fırat Can Arslan tutuklandı

0

bianet kadın ve LGBTİ+ hakları editörü ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İşyeri Temsilcisi, gazeteci Evrim Kepenek, dün öğle saatlerinde evi basılarak ve kelepçelenerek gözaltına alındıktan sonra bugün çıkarıldığı Çağlayan‘daki İstanbul Adliyesi’nde serbest bırakıldı.

Geceyi gözaltına geçiren Kepenek, bu sabah saat 10.00’da adliyeye getirildi. Polis, Kepenek’i adliyeye götürdüğü sırada metal kelepçe taktı. Adliye güvenliği ise gelişmeleri takip eden gazetecilere “Çekim yapmak için izniniz var mı” diyerek engel olmaya çalıştı, “Size burada çekim yaptırmam” dedi. Ancak güvenlik müdürleri daha sonra personelini geri çekti.

Kepenek’in savcılıktaki ifade işlemi 11.40 civarında başladı, buradaki ifadesinin ardından yurtdışına çıkış yasağı ve ayda bir imza vermek şeklindeki adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakılmasına hükmedildi.

Evrim Kepenek, serbest kalmasının ardından yaptığı açıklamada, “Retweet etmenin suç olduğunu deneyimlediğim için Türkiye adına üzgünüm. Fırat Can Arslan’ın haber olacak bilgiyi yaydığı için tutuklanması da ayrıca utanç verici” dedi.

Kepenek,  T24 editörü Sibel Yükler, gazeteci Evrim DenizMezopotamya Ajansı muhabirleri Delal Akyüz ve Fırat Can Arslan‘ın gözaltı gerekçesinin Diyarbakır‘dan Samsun Vezirköprü‘ye tayin olan savcı ve hakim eşiyle ilgili Twitter paylaşımı olduğu belirtilmişti.

Gözaltılara ilişkin konuşan avukat Resul Temur, gazetecilerin gözaltı gerekçesinin Arslan’ın söz konusu paylaşımı olduğunu;  gazetecilere, “kamu görevlisinin kimliğini açıklamak” ve “kamu görevlisini hedef göstermek” suçlaması yönetildiğini söylemişti.

Beş gazetecinin gözaltına alınmasının nedeni açıklandı: Retweet

Üç gazeteci de dün akşam bırakıldı, Arslan tutuklandı

Ankara’da gözaltına alınan T24 editörü Sibel Yükler ile Mezopotamya Ajansı muhabiri Fırat Can Arslan, İzmir’de gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı muhabiri Delal Akyüz ve Diyarbakır’da gözaltına alınan gazeteci Evrim Deniz ise  emniyetteki sorgularının ardından dün akşam saatlerinde adliyeye sevk edildi.

Yükler, Deniz ve Akyüz, yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken; Arslan, “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek- (TMK 6/1)” suçlamasıyla tutuklandı.

Hakimlik, tutuklama gerekçesinde şunları kaydetti:

“Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme suçunu işlediğini, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı terör suçları soruşturma bürosunda görev yapan Cumhuriyet Savcısı ve eşi olan Hakim’in isimlerini paylaştığı, Cumhuriyet Savcısının görevine ilişkin dava ve bu dava dosyasında tutuklu olan gazeteci kişiler de vurgulanmak suretiyle yeni görev yerinin belirtildiği,  kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delillerin mevcut olduğu ve kaçma ihtimalinin kuvvetle muhtemel bulunması sebebiyle adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutuklanması karar verilmiştir”

İfadesinde suçlamaları kabul etmediğini söyleyen Arslan  ise “Yaptığım paylaşımda sadece Hakimler Savcılar Kurulu kararmesini paylaştım hiçbir yorum katmadım, hedef göstermek gibi bir niyetim ve amacım yoktu” dedi.

T24 editörü Sibel Yükler ile MA muhabirleri Delal Akyüz ve Fırat Can Aslan gözaltına alındı
bianet editörü Evrim Kepenek de evi basılarak gözaltına alındı

You may also like

Comments

Comments are closed.