EmekManşetMedya-İnternetTürkiye

Gazeteci örgütleri yeni yasaya tepkili: Çalışma koşulları basın kartına bakmaz

0

TBMM Genel Kurulu‘ndan geçen yasa teklifiyle gazetecilerin beş yıl erken emekli olmalarını sağlayan yıpranma hakkının sadece basın kartı sahiplerine tanınması kararlaştırıldı.

Muhalefet partileri ve basın örgütleri teklifin tüm basın çalışanlarını kapsayacak şekilde genişletilmesini istese de, bunun için verilen önerge AKP oylarıyla reddedildi. Gazeteci örgütleri ise bu karara tepkili.

TGS: Çalışma koşulları karta bakmıyor

Türkiye Gazeteciler Sendikası, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ülkede gazetecilik faaliyeti yürütenlerin yarısından azının basın kartı sahibi olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

11 saat kamera başında yayın yapan medya çalışanını yıpratan koşullar, cebindeki karta bakmamaktadır. 24 saat deprem bölgesinde, enkaz başında çalışan muhabiri, onun göndereceği haberi gazeteye ya da televizyona aktaran meslektaşımızı yıpratan çalışma koşulları karta bakmamaktadır.

Uzun süreli yayınlar nedeniyle baygınlık geçiren televizyoncuyu yıpratan çalışma koşulları karta bakmamaktadır. Savaş bölgesinde canı pahasına halka gerçeği ulaştırmaya çalışan foto muhabirini yıpratan çalışma koşulları karta bakmamaktadır.

TGS ayrıca yıpranma payının tüm gazeteciler ile matbaa çalışanlarını kapsayacak şekilde yeniden düzenleme için mücadele edeceğini açıkladı.

Hüner: Milletvekilleri gazetecilere sahip çıkmadı

TGS İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner, ‘TBMM’de gazetecilere sahip çıkmayan vekiller, seçim bölgelerinde çoğu basın kartsız habercilerin yüzüne nasıl bakacak?’ diye sorarak şu açıklamalarda bulundu:

Milletvekilleri, TBMM’de gazetecilere sahip çıkmadı. Türkiye’nin çeşitli illerinde, ilçelerinde internet sitesi, TV, radyo ve gazeteler aracılığıyla 365 gün halka seslerini duyuran milletvekilleri, Mecliste kabul ettikleri yeni kanunla tüm basın çalışanlarına değil sadece uygun görüp basın kartı verdiklerine sahip çıktıklarını gösterdi.

TGC: ‘Yeni bir hak ihlali yaratıldı’

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu ise yeni bir hak ihlali yaratıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:

İletişim Başkanlığı iktidarın istediği gibi yayın yapmayan binlerce gazeteciye basın kartını vermiyor. İktidar şimdi de yıpranma payını basın kartı taşıma zorunluluğuna bağlayarak yeni bir hak ihlali yaratıyor. Bu maddeyle basın kartlarına el konulmuş gazeteciler yıpranma payı haklarını da kaybetmiş olacaklar. İktidar kendi görüşüne yakın olmayan yayın organlarında görev yapan gazetecilerin halkın haber alma ve bilgilenme hakkı için yaptıkları gazetecilik faaliyetini zorlaştırmayı, engellemeyi sürdürecek

Basın-İş: Kartın yoksa yıpranamazsın

DİSK‘e bağlı Basın-İş‘te konuyla ilgili açıklama yayınladı. Kart yokken de gazeteciliğin yıpratıcı olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

AKP karar verdi: Kartın yoksa yıpranamazsın. Tarihe bir kez daha not düşüyoruz. Emekçiler, günü gelince kalkan o parmakların hesabını soracaktır. Gazetecilik yapmak için basın kartı gerekmediği gibi kart yokken de bu meslek yeterince yıpratıcıdır. Doğru olan yıpranma hakkının sadece habercilere değil, tüm basın ve matbaa çalışanlarına tanınmasıdır. Hatta bu mesleğin bu denli yıpratıcı olmaktan çıkartılmasıdır.

Çakırözer: Hak kaybına uğrananacak

Teklifin Genel Kurul’daki görüşmeleri sırasında konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, yerel basın kuruluşlarında ve haber sitelerinde çalışan binlerce gazetecinin mutlaka bu kapmasa alınması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

Yüzlerce internet haber sitesinde, yerel basın kuruluşlarında bu şekilde çalıştırılan binlerce gazeteci de mutlaka kapsam altına alınmalıdır. Gazetenin basılması için her tür zehirli maddeyle yüz yüze çalışmak zorunda kalan matbaa emekçilerimiz de mutlaka yıpranma hakkından faydalandırılmalıdır. Gazeteciler de dâhil yıpranma hakkından faydalanacak tüm çalışanlar için on yıl bekleme şartı beş yıla indirilmelidir.

Eksikleri burada giderebilirsek gazetecilerin yıpranma hakkını hakkaniyetli biçimde çözmüş; basın özgürlüğüne, halkın haber alma hakkının korunmasına önemli bir kazanım sağlamış oluruz. Ancak düzenleme bu şekliyle kanunlaşırsa fiilen gazetecilik yapan basın çalışanlarının yüzde 60’ı yıpranma hakkından faydalanamayacak, hak kaybına uğrayacaktır.

Anayasa mahkemesi iptal kararı vermişti

Gazetecilere çalışma koşullarının yıpratıcılığı nedeniyle erken emeklilik sağlayan ve 1977’de tanınan fiili hizmet zammı hakkı (yıpranma payı) 2008’de iptal edilip 2013 yılında yeniden getirildi. 2013’te getirilen düzenlemeyi de Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz Şubat ayında kanunun sadece basın kartı sahibi gazeteciler için uygulanmasının eşitsizliğe neden olduğunu belirterek iptal etti.

Yüksek mahkeme hükmün iptal edilmesi nedeniyle doğacak hukuksal boşluğun kamu yararını ihlal edecek nitelikte görülmesi nedeniyle de iptal hükmünün Resmi Gazete‘de yayınlanmasından 9 ay sonra yürürlüğe girmesini uygun gördü.

 

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.