Gazeteci Abdurrahman Gök’ün yargılanmasına başlandı: 20 yıl hapis isteniyor

Haberleri ve haber kaynaklarıyla görüşmesi 'suç' olarak gösterilen gazeteci Gök, ilk kez hakim karşısına çıktı.

Diyarbakır’da Newroz alanına girmek isterken polis tarafından öldürülen Kemal Kurkut‘un fotoğrafıyla bilinen gazeteci Abdurrahman Gök hakkında “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmayı Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Bölge temsilcisi Mahmut Oral ve gazeteciler izledi. Mezopotamya Kadın Gazeteciler (MKGP) Sözcüsü Ayşe Güney, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Mezopotamya Ajansı Kürtçe Editörü Kadri Esen ise koronavirüs tedbirleri gerekçe gösterilerek duruşma salonuna alınmadı. 

Habercilik faaliyeti ‘suç’ olarak gösterilmiş

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre haber kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmeleri, sosyal medya paylaşımları ve yaptığı haberler nedeniyle 7 yıldan 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Gök savunmasında, gazetecilik faaliyeti kapsamında yaptığı görüşmelerin suç unsuru olarak kendisine yöneltildiğini söyledi.

17 yıldır gazeteci olduğunu ifade eden Gök, “Meslek hayatım boyunca yaptığım haberler nedeniyle bu güne kadar ne tekzip aldım ne de hakkımda dava açıldı. Hakkımda açılan soruşturmalar ise takipsizlik kararıyla sonuçlandı. Gözaltına alınmadan bir hafta önce hakkımda açılan bir soruşturmada ifade verdikten sonra takipsizlikle sonuçlandı” dedi. 

Gök’ün tam vurulduğu anda çektiği fotoğraf, Kemal Kurkut davasında polislerin ceza almasına neden olmuştu.

Kendisine yönelik suçlamalarla ilgili iddia makamının gazetecilik faaliyetlerini suç unsuru olarak göstermeye çalıştığını kaydeden Gök, “İddianamedeki suçlamaların tamamı gazetecilik faaliyetlerimdir.  İddia makamı, yaptığım telefon görüşmelerin gazetecilik faaliyeti olduğunu kabul ediyor. Bu benim sevindirici bir şey” diye konuştu.

Bir sonraki duruşma 3 Haziran’da

Dosyadaki gizli tanığın beyanlarının gerçeği yansıtmadığını belirten Gök’ün avukatı Resul Tamur da, gizli tanık Sabır’ın bütün teşhis beyanlarının dosyaya alınmasını ve Gök’ün yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti.

İddia makamı ise dava dosyasındaki eksik hususların giderilmesi yönünde görüş bildirdi.

Mahkeme, Gök’e yurt dışı yasağı ile adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına, gizli tanık Sabır’ın gelecek celse dinlenmesine ve Gök’ün avukatının gizli tanığa sormak istediği soruları 14 gün içinde mahkemeye bildirmesine karar verdi.

Duruşmayı 3 Haziran’a ertelendi. 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR