ManşetEmek

Galata Köprüsü’nde Sırbistan’da sınır dışı edilecek işçilerle dayanışma eylemi

0

İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK), Emeğin Gücü Derneği ve Karayolları Emekçileri Sendikası (KATAŞSEN) Asfa-Enka-Soha firmaları tarafından Sırbistan‘da çalıştırılan ve ödenmeden sınır dışı edilmek üzere olan işçilerle dayanışmada bulunmak için Galata Köprüsü‘nde pankart açtı.

Eylemde panakrtı açan Gamze Nihal İyidoğan ve Baran Kırgın gözaltına alındı. İşçiler Sırbistan Konsolosluğu önünde basın açıklaması yapacaklarını duyurmuş, fakat polis Valiliğin eylem yasağı kararı aldığını belirterek Konsolosluğun çevresini ablukaya almıştı.

Galata Köprüsü’nde “Asfa Group& Enka & Soha’da Hak Gaspına Son” yazılı pankart açan işçiler “İşçiler sizin köleniz değil”, “Ücret haktır gasp edilemez”, ve “İnşaat işçisi köle değildir” sloganları attı.

‘İşçiler kaçak çalıştırılıyor’

Mücadele Birliği’nde yer alan habere göre açıklama yapan Baran Kırgın “İşçiler Asfa Group, Enka ve Soha firmaları tarafından Sırbistan’da askeri lojman inşaatında işçiler oturma ve çalşma izni almadan çalıştırılıyor ve pasaport süreleri dolunca da kaçak duruma düşüyor” dedi.

Üç ay çalışan 27 işçinin ücretleri ödenmeden sınır dışı edildiğini belirten Baran Kırgın, 20 kadar işçinin de 3 ay çalıştırıldıktan sonra ücretleri ödenmeden aç susuz bırakıldıklarını ve sınır dışı edilmek üzere olduğunu söyledi.

‘Konsolosluk ‘Bir şey yapamayız’ diyor’

Açıklamada, İşçilerin ve Emeğin Gücü Derneği’nin Sırbistan Konsolosluğu‘na durumu bildirmesine rağmen bir şey yapamayacaklarını söyleyerek işçilerin aç susuz bırakıldığını şirketlerin korunduğunu belirtildi.

İşçilerin mağduriyetinin giderilmesi için Cuma günü Sırbistan Konsolosluğu önünde basın açıklaması yaptıklarını ve işçilerin sesini duyurmaya çalıştıklarını belirten Kırgın, bugün yapılacak eylemin ise Kaymakamlık tarafından yasaklanarak konsolosluğun abluka altına alındığını söyledi.

İşçilerin aç susuz bırakıldığını belirten Kırgın “Arkadaşlarımızın başına gelecek her şeyden eylem yasağı koyan İçişleri Bakanlığı, Valilik, Kaymakamlık sorumludur.Sizin yasaklarınızı tanımıyoruz. İşçilerin hakları gasp edilirken bizi susturamazsınız, daima alanlarda sokaklarda olmaktan haklarımızı aramaya devam edeceğiz. İnşaat işçileri sizin istediğiniz gibi hırpalayacağınız, haklarını gasp edip sokağa atacağınız köleleriniz değil. Bize dayattığınız bu zulmü hak gaspını kabul etmiyoruz” dedi.

‘Devletler sermayeyi koruyor’

Gamze Nihal İyidoğan ise “İşçiler orada hakları gasp edilerek aç susuz bırakılırken ne Sırbistan Konsolosluğu ne de Türk konsolosluğu işçilerin durumuyla ilgilenmiyor. Çünkü Sırbistan devleti de Türk devleti de işçilerin haklarını değil onları sömüren sermaye sahiplerini koruyor” dedi.

İyidoğan, işçilerin sermayenin ve onu koruyan devletlere karşı haklarını korumak ve alabilmek için Sırbistan’da ve Türkiye’de birlikte mücadele ettiğini belirtti.

İstanbul’da ve Sırbistan’da gözaltı

Konuşmalar ve sloganlarla 25 dakika eylemi sürdüren Gamze Nihal İyidoğan ve Baran Kırgın gözaltına alındı. İşçilerin gözaltına alınmasına çevredekiler yuhalayarak tepki gösterdi.

Bu sırada Sırbistan’da bulunan inşaat işçileri de sorunlarının çözümü için işyerleri önünde eylem yapmak istedi ve gözaltına alındı. Gözaltına alınan İyidoğan ve Kırgın Sirkeci’deki Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.