İklim KriziManşet

G7 Zirvesi iklim aktivistleri açısından hayal kırıklığıyla sona erdi

0

Dünyanın en büyük yedi ekonomisinin bir araya geldiği ve üç gün boyunca devam eden G7 Zirvesi sona erdi. Birleşik Krallık‘ın ev sahipliğinde Cornwall‘da gerçekleşen zirve iklim aktivistleri tarafından ‘hayal kırıklığı’ olarak nitelendirildi.

En önemli gündem maddelerinin birinin iklim değişikliği olduğu zirvede liderler küresel sıcaklık artışını endüstri öncesi döneme kıyasla 1,5 C artışta tutmayı taahhüt etti.

Yıllık 100 milyar dolar finansman

Liderler, yoksul ülkelerin emisyonları azaltmalarına yardımcı olmak için daha önce taahhüt ettikleri yıllık 100 milyar dolarlık finansman ayırma kararlarını yineledi.

Zirve sonunda yayınlanan sonuç bildirgesinde “Gelişmiş ülkelerin 2025 yılına kadar ortaklaşa bir biçimde kamu ve özel kaynaklardan yılda 100 milyar dolarlık finansman hedefini yeniden teyit ediyoruz” ifadeleri yer aldı. Ancak bu planın detaylarına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Buna ek olarak liderler gelişmekte olan ülkelerin kömür tüketiminden vazgeçmeleri için de yardım sözü verdi. Gelişmekte olan ülkelere kömür santrallerinden vazgeçmeleri için 2,8 milyar dolara kadar finansman sağlanacağı belirtildi.

Fotoğraf: Jonny Weeks/The Guardian

Attenborough: Uluslarımız eşit değil

Pazar günkü toplantı Britanyalı çevre aktivisti ve belgesel yapımcısı Sir David Attenborough‘nun görüntülü mesajıyla başladı. Günümüzde doğal hayatın büyük ölçüde azaldığını ve bunun yadsınamaz bir gerçeklik olduğunu vurgulayan Attenborough şunları söyledi:

İklimimiz de şüphesiz hızla ısınıyor. Toplumlarımız ve uluslarımız ise eşit değil ve bu da ne yazık ki apaçık ortada. Ancak bilimin bizi özellikle 2021’de ele almaya zorladığı soru, bu iç içe geçmiş gerçeklerin bir sonucu olarak tüm gezegeni istikrarsızlaştırmanın eşiğinde olup olmadığımızdır. Öyleyse özellikle ekonomik olarak en gelişmiş ülkeler tarafından alınan kararlar insanlık tarihindeki en önemli kararlar olacaktır.”

Thunberg’ten tepki: Bu neyin kutlaması?

Zirvenin ardından açıklama yapan İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, “İklim ve ekolojik kriz hızla tırmanıyor. CO2 emisyonlarının şimdiye kadarki en büyük ikinci yıllık artış olacağı tahmin edilirken, G7 fantezi miktarda fosil yakıtlara harcama yapıyor. Bu durum jet uçakları G7 tatil beldesinin üzerindeki gökyüzünde akrobasi yaparken biftek, ıstakoz ve barbekü kutlaması gerektirir” dedi.

İklim değişikliğinin konuşulacağı zirvede Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson‘un zirveye özel jet uçakla katılması tepki toplamıştı.

Çin’in projesine alternatif

G7’nin gündemine cumartesi günü Çin‘le ilişkiler damga vurdu. Zirvede G7 ülkelerinin, Çin’in dünyada artan nüfuzuna karşı bir denge oluşturmak amacıyla yeni bir küresel altyapı inisyitafi başlatma kararı aldığı bildirildi.

Proje, Çin’in modern İpek Yolu olarak da nitelenen “Bir Kuşak, Bir Yol” projesine alternatif olarak görülüyor.

Bunun üzerine Çin’in Londra Büyükelçiliği‘nden bir sözcü, “dünya genelini ilgilendiren kararların küçük bir grup ülke tarafından alındığı zamanlar çoktan geride kaldı” diyerek G7 Zirvesi’ne tepki gösterdi.

Küçük veya büyük, güçlü veya zayıf, yoksul veya zengin tüm ülkelerin eşit olduğunu belirten Çinli yetkili, “Dünyayı ilgilendiren meseleler tüm ülkelerin dahil olduğu görüşmelerde ele alınmalı” diye konuştu.

Cornwall’da güvenlik önlemleri. Fotoğraf: Jonny Weeks/The Guardian

1 milyar doz aşı sözü

Sonuç bildirgesinde salgınla mücadele amacıyla gelecek yıl içinde küresel ölçekte 1 milyar doz Covid-19 aşısının ihtiyacı olan ülkelere hibe edileceği belirtildi.

Ayrıca Covid-19’un kökenlerinin incelenmesi amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yürütülecek, uzmanların liderliğinde, şeffaf ve bilimsel bir ikinci faz araştırmasının yapılması çağrısında bulunuldu.

Bildirgede ayrıca küresel sağlık risklerine karşı iş birliğinin güçlendirilmesi, koordinasyonun artırılması, (sağlık ürünleri sektöründe) imalat kapasitesinin artırılması, erken uyarı sistemlerinin oluşturulması konularında liderlerin anlaştığı belirtildi.

Fotoğraf: Jonny Weeks/The Guardian

‘Adil küresel vergi sistemine ihtiyaç var’

G7 Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde ayrıca güvenli ve etkili aşıların ve tedavilerin geliştirilmesi, test edilmesi için gerekli sürenin 300 günden 100 güne kadar düşürebilmesini hedefleyen bilimsel çalışmaların destekleneceği kaydedildi.

G7 ülkelerinin salgın süresince ekonomilerinin desteklenmesi için 12 trilyon dolar maddi destek sağladığının hatırlatıldığı bildirgede, “Ekonomilerimizi gerektiği kadar desteklemeye devam edeceğiz” ifadesine yer verildi.

Gelecekte refahın korunabilmesi amacıyla, daha serbest, daha adil ve yeniden şekillendirilmiş bir ticaret sisteminin savunulmaya devam edileceğinin belirtildiği bildirgede, ayrıca adil küresel bir vergi sistemine de ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

G7 nedir?

G7, dünyanın en gelişmiş yedi ekonomisinin bir araya geldiği bir zirve. G7 ülkeleri ABD, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Kanada.

Bu ülkeler, 2018’de küresel net servetin yüzde 58’ini ellerinde bulunduruyorlardı. Rusya 1998’de katılarak G8’i oluşturdu, ancak 2014’te Kırım’ı ilhak ettiği için dışarıda bırakıldı.

Çin, büyük ekonomisine ve dünyanın en büyük nüfusuna sahip olmasına rağmen hiçbir zaman üye olmadı. Kişi başına görece düşük refah düzeyi nedeniyle G7 üyeleri gibi gelişmiş bir ekonomi olarak görülmüyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.