SporEkolojiManşetYeşil Gündem

Futbol maçında maskeli protesto

0

Kütahya Tunçbilek Termik Santrali’nin bacalarında filtre olmadığı için zehir soluduklarını belirten bölge sakinleri santrali protesto etmek amacıyla Tunçbilek Madenciler Sahası’nda gerçekleşen futbol karşılaşmasını maske takarak izledi.

Sözcü’den Kemal Atlan’ın haberine göre santrallerin filtresiz çalışma izninin 2022 yılına uzatılmasını öngören yasa tasarısının Madde 50 adıyla tekrar meclis gündemine gelmesini protesto eden taraftarlar ‘dumanlı hava istemiyoruz’ sloganı attı.

‘Günün her saatinde tepemize kül yağıyor’

Yaklaşık 18 bin nüfusa sahip beldede yıllardır filtresiz çalışan santrali protesto eden bölge sakinleri şu ifadeleri kullandı:

 “Termik santralin bacalarında filtre olmamasından kaynaklanan hava kirliliği ve kül yağması nedeniyle evlerimizin kapısını, penceresini açamaz hale geldik. Günün her saatinde tepemize kül yağıyor. Nefes almakta zorlanıyoruz. Beldemizde hava kirliliğine bağlı olarak astım, koah ve akciğer kanseri gibi hastalıklar arttı. Filtre zorunluluğunun 2022 yılına kadar uzatılmasını kabul etmiyoruz. Acilen önlem alınmalı ve santralin bacalarına gereken filtre takılmalıdır. Kendi özel arabanda dahi sigara içmek yasaklanırken belde hatta ilçe sakinlerinin hayatını etkileyen termik santrale göz yumuluyor.”

Milletvekili Kasap’dan destek

Maçı izlemek için Tunçbilek Madenciler Sahası’na gelen CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap da karşılaşmayı maske takarak izledi. Kasap, “Bacasından zehir saçan Tunçbilek Termik Santralı nedeniyle müsabakayı maske ile izlemek zorunda kaldık. Burada yaşayan vatandaşlarımızı gündelik hayatından alıkoyan ve filtre takmadıkları için zehirli hava solumalarına yol açan bu uygulamayı kınıyor ve protesto ediyoruz. Termik santral zehir saçıyor” diye konuştu.

Madde 50 tekrar Meclis gündemine geliyor

Meclisteki tüm partilerin ortak kararıyla 14 Şubat 2019’da geri çekilen yasal düzenlemenin yeniden meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Madde 50 ismiyle anılan tasarı yasalaşırsa, 15 kömürlü termik santrale dördüncü kez havayı üç yıl daha kirletme izni verilecek.

Teklif yasalaşırsa, içlerinde Kütahya Tunçbilek Termik Santrali’nin de bulunduğu Türkiye’nin en eski ve kirli santralleri Haziran 2022 yılına kadar havayı kirletmeye, halk sağlığını tehdit etmeye devam edecek.

Geçtiğimiz hafta Sıfır Gelecek kampanyası altında bir araya gelen iklim aktivistleri, Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirmişti. Açıklamada “Temiz hava hakkımız için TBMM, Madde 50’yi onaylamamalıdır. TBMM halka verdiği sözü tutmalıdır” çağrısı yapılmıştı.

 

 

 

 

More in Spor

You may also like

Comments

Comments are closed.