İklim KriziManşet

AB emisyonları, geçen yılın son üç ayında yüzde dört düştü

0

Avrupa Birliği’ne (AB) üye 27 devletin 23’ünde 2022’nin son üç ayındaki emisyonlarının düştüğü bildirildi. 

Eurostat’ın dün (15 Mayıs) açıklanan verilerine göre, birliğin sera gazı emisyonları geçen yılın son üç ayında yüzde dört azaldı. CO2 eşdeğerleri (CO2e), 2021’in aynı dönemindeki 978 milyon tona kıyasla toplamda 938 milyon ton olarak ölçüldü. 

27 üye devletten 23’ünde emisyonlar düşerken, İrlanda, Letonya, Malta ve Danimarka‘da ise artış görüldü. 

En büyük düşüşler ise Slovenya, Hollanda ve Slovakya’da gerçekleşti. 

Eurostat raporunda,  emisyonlar düşerken ülkelerin gayrısaaafi yurtiçi hasılalarının da söz konusu dönem boyunca yüzde 1.5 oranında arttığına dikkat çekildi. Bu, ülkelerin ekonomilerini büyütürken sera gazı katkılarını azalttığını gösteriyor.

Elektrik talebi azaldı

2022’nin son üç ayında en fazla sera gazı emisyonundan sorumlu sektörler, hane halkı tarafından yapılan imalat ve faaliyetler olarak belirlendi. Her biri, bloğun toplam CO2e miktarının yüzde 21’ine katkıda bulunurken, onu yüzde 20 ile elektrik ve gaz arzı, yüzde 13 ile tarım ve yüzde 11 ile ulaşım ve depolama faaliyetleri izledi. 

Veriler, dokuz endüstriden altısında ise emisyonların düştüğünü gösteriyor. En büyük kesinti yüzde 9,7 ile ‘elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme arzı’ sektöründe oldu. Buna elektrik üretimi ve konutlara dağıtılması da dahil. 

Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgalinin ardından Avrupa, fiyatların yükselmesine ve arzın kesintiye uğramasına neden olan bir enerji krizine girmişti. Bu da ılıman geçen bir kış ve sıcak bir yazla birleştiğinde AB’deki elektrik talebinin düşmesi anlamına geldi.

AB, küresel emisyonların yaklaşık yüzde 6’sından sorumlu. 2030’a kadar da yarısından fazlasını azaltma taahhüdünde bulunmuş durumda. Avrupa Enerji Ajansı, geçen ağustosta birliğin sera gazı emisyonlarının 1990 ile 2020 yılları arasında yüzde 34 oranında düştüğünü belirtmişti.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.