Fukushima Daiichi Nükleer Güç Santrali’nde yeni radyoaktif su sızıntısı

Fukushima Daiichi Nükleer Güç Santrali’nde büyük bir sızıntı daha meydana geldi. Santralin işletmecisi Tokyo Elektrik Enerji Şirketi (TEPCO), 750 ton radyoaktif kirlenmeye uğramış yağmur suyunun santralden dışarı sızdığını bildirdi.

43.Fukushima-Daiichi-Nuclear-Power-Plant-yeşil gazete

Japan Times, TEPCO’nun yağmur suyunun radyoaktif su depolama tanklarının bulunduğu dolgu alanlarından sızdığını bildirdiğini aktardı. Bu alandaki yağmur suyunun beta parçaçığı yayınımı yapan stronsiyum-90 gibi radyoaktif maddeler içerdiği biliniyor. Sudaki radyoaktif madde yoğunluk seviyesinin litrede 8.300 bekerel[1] yüksekliğinde olabileceği tahmin ediliyor. Yetkililer sızıntının yüksek ihtimalle toprağa kadar ulaşmış olduğunu ancak denize kadar ilerlemesini öngörmediklerini söylüyorlar.

Sızıntıyla dolgu alanları ve toprak arasında bulunan iki farklı alanda karşılaşılmıştı. Başlangıçta 400 ton miktarında olduğu düşünülüyordu. Daha sonra bu rakam yükseltildi.

Uzun süredir Fukushima Daiichi Nükleer Güç Santrali’nin devreden çıkarılmasıyla ilgili güçlüklerle karşılaşılıyor. Santraldeki endişe verici gelişmelerle devreden çıkarma tarihleri sürekli erteleniyor.

Bu  haftanın başında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Japonya’nın konu hakkında kayda değer ilerleme kaydettiğini ancak radyoaktif tehditin devam ettiğini ve Fukushima’da ‘çok karmaşık bir senaryo’nun var olduğunu belirtti.

TEPCO bir ay önce zehirli su temizliğini tamamlama tarihini uzatttığını açıklamıştı. Radyoaktif kirliliğe sahip suyun temizliği Mart ayı içerisinde bitirilecekti. Yeni bitiş tarih olarak Mayıs ayı gösteriliyor.

[1]          Bekerel: SI ölçü sisteminde radyoaktif bozunma birimi. 1 Bekerel bir atom çekirdeğinin bir saniyede bozunması demektir.

 

(Yeşil Gazete, Russian Times)

Ayşe Ceren Sarı
Ayşe Ceren Sarı

ODTÜ İktisat mezunu. Lisans eğitiminin ortasından beri yeşil ekonomist ve aktivist. Norveç Ekonomi Üniversitesi’nde Enerji, Çevre, Doğal Varlıklar Ekonomisi ve Uluslararası İşletme yüksek lisansları yaptı, iklim değişikliği ve yenilenebilir enerji politikaları konularında uzmanlaştı. Bu sırada Viyana Ekonomi Üniversitesi’nde geçirdiği sürede ekolojik ekonomi okuluyla tanıştı, sonunda deli olmadığını anladı, sevindi. Şu anda da Sivil Toplum Çalışmaları alanında yüksek lisans yapıyor (Yüksek lisans seviyor). Degrowth, politik ekoloji, ekolojik müşterekler, ekolojik adalet, toplumsal cinsiyet, göçmen meselesi, demokrasi-temsiliyet-katılım, kent hakkı gibi konularla ilgileniyor, kafasını açmaya çalışıyor. Sivil itaatsiz. Kedi olmadan devrim olmaz diyor. Yeşil Gazete’de çeviri havuzu editörlüğü yapıyor, yetişebilirse ilgilendiği konular dahilinde yazılar yazmaya çalışıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR